Evropska komisija: Crna Gora je i dalje ključna tranzitna zemlja za drogu

Foto: Srna

Međunarodni šverc droge i ubistva povezana sa klanovima su i dalje tipična obeležja crnogorske kriminalne scene, sa tim grupama se dovodi u vezu osam tona kokaina koji je zaplenjen u inostranstvu, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

“Nekih 13 ubistava, povezanih sa klanovima, dogodilo se u Crnoj Gori 2020. godine, a pet ubistava koja su uključivala crnogorske kriminalne grupe, dogodila su se u inostranstvu, uključujući Španiju, Nemačku, Austriju i Grčku”, navodi se u izveštaju o Crnoj Gori.

Istaknuto je da je u aprilu 2021. godine policija u Kotoru uhapsila osumnjičenog vođu jedne od glavnih crnogorskih kriminalnih grupa, takozvanog klana “Kavač”, a optužnica je podignuta protiv njega i još 13 članova grupe.

“Još pet hapšenja i sprečavanje najmanje pet ubistava se dogodilo u prva tri meseca 2021. godine. U avgustu ove godine, policija je uhapsila pet navodnih članova klana ‘Škaljar’ na nekoliko lokacija u zemlji, nakon istrage, koju je podržao i Evropol, a uključeni su bili i planirani atentati i napadi na pripadnike tužilaštva i policije”, navedeno je u izveštaju.

EK je podsetila da su u avgustu ove godine, nakon devetomesečne operacije usmjerene na aktivnosti crnogorske kriminalne grupe “Škaljari”, na španskim Kanarskim ostrvima vlasti uhapsile četiri crnogorska državljanina i zaplenile više od 400 kilograma kokaina i skoro pola miliona evra u gotovini.

Posebno je ukazano da Crna Gora ostaje ključna tranzitna zemlja za drogu, kao deo “Balkanske rute”, posebno za kanabis proizveden u Albaniji, koji se preko Crne Gore švercuje prema EU.

“Vlasti su tokom 2020. godine zaplenile 3,1 tonu droge (u odnosu na 2,4 tone 2019. godine), uglavnom marihuane. U dva istaknuta slučaja, crnogorska policija je u bliskoj saradnji sa albanskom policijom otkrila kriminalne grupe koje švercuju marihuanu iz Albanije, što je dovelo do hapšenja 27 osoba i plenidbe 2,7 tona marihuane na teritoriji Crne Gore.

U avgustu 2021. godine, policija je u blizini Podgorice zaplenila više od jedne tone kokaina u vrednosti od 100 miliona evra, što je najveća plenidba u istoriji zemlje”, naglašava se u izveštaju.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos