Ministar: Može biti i 100.000 zaraženih dnevno, ali nećemo uvesti mere!

Foto: Pixabay/Wikimedia commons

Britanska Vlada je odbila sve glasnije pozive na ponovno uvođenje mera protiv virusa korona, poput nošenja maske u zatvorenom, odlučivši da će dati prednost vakcinaciji i novim lekovima.

U Britaniji umrlo 139.000 ljudi, najviše nakon Rusije

Danas je bilo gotovo 50.000 novozaraženih u Velikoj Britaniji, što je drugi put ove sedmice da je dostignuta tako velika brojka, pa je ministar zdravlja Sajid Džavid ocenio da bi se taj broj mogao popeti na 100.000.

Broj umrlih od početka pandemije je 139.000, što je najviše u Evropi nakon Rusije.

Zdravstveni radnici tražili hitno uvođenje mera

Udruženje radnika u javnom zdravstvu je zatražilo hitno uvođenje mera zbog visoke stope zaraženosti, među najvišima u svetu, zbog čega se strahuje od preopterećenja bolnica.

Ministar zdravlja je pod pritiskom pred novinarima upozorio da bi se broj novozaraženih “mogao popeti na 100.000 na dan” i priznao da raste pritisak na bolnice, gde svaki dan primaju gotovo 1000 pacijenata obolelih od virusa korona.

“Vakcinacija je i dalje prva linija odbrane”

Međutim, “ne planiramo da uvodimo plan B” koji predviđa mogući povratak maski u zatvorenom, podsticanje rada od kuće i zdravstvene propusnice, istakao je on.

Ponovio je da je vakcinacija i dalje “prva linija odbrane” i dodao da se Vlada “priprema za sve mogućnosti” i “neće oklevati da deluje”, ako situacija u bolnicama postane neizdrživa.

Većina restrikcija ukinuta u julu

Vlada Borisa Džonsona je u julu u Engleskoj ukinula većinu restrikcija radi suzbijanja virusa korona, nakon dugotrajnog zatvaranja tokom zime. Škotska, Vels i Severna Irska, koji samostalno odlučuju o svojoj zdravstvenoj politici i dalje traže da se u zatvorenom nose maske.

Takva liberalna politika je deo hipoteza, kojima se tumači sadašnje širenje zaraze među mlađim ljudima. Još se spominju i niska stopa vakcinacije maloletnih, te sporost u vakcinaciji starijih koji su rano primili prve doze i imunitet im slabi.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.