- promo -

Šalenberg: Zapadni Balkan je unutrašnjost EU!

Foto: Printscreen Youtube Österreichisches Außenministerium

Ne postoji alternativa članstvu Zapadnog Balkana u EU, smatra novi austrijski kancelar, Aleksander Šalenberg.

“Zapadni Balkan nije samo naše dvorište iza kuće, već je unutrašnjost Evrope. Nema nijednog regiona koji je evropskiji i okružen je EU. Sve što se događa na Zapadnom Balkanu, ima neposredne posledice po nas”, rekao je Šalenberg.

On je naveo da bi Uniji, u sopstvenom interesu, trebalo jasno staviti do znanja da pristupni pregovori ne smeju biti beskonačni proces, već moraju biti prepoznatljive i jasne linije cilja.

Šalenberg je za Tanjug rekao da je potrebno više tempa u pristupanju Zapadnog Balkana, jer se, kako je primetio, radi o obezbeđivanju tog regiona Evrope.

“Ako ne uspemo, onda će tamo druge sile, poput Kine, Rusije ili Turske, da se šire. Ne smemo, kao EU, ostaviti vakuum u tom regionu”, upozorava Šalenberg.

Prema njegovim rečima, države regiona mogu i dalje da računaju na punu podršku, posebno kod potrebnih reformi.

O pitanju nedavnih incidenata na Kosovu i Metohiji, on je rekao da se mora sprečiti dalja eskalacija, a i nada se da će se sada, posle lokalnih izbora, vratiti nešto više mira.

“Ono što treba je izgradnja poverenja. Za to je neophodna potpuna primena Briselskog sporazuma. Eskalacija situacije između Beograda i Prištine bi nas vratila godine unazad i imala bi negativne posledice po čitav region. To ne može da bude ni u čijem interesu”, istakao je Šalenberg.  

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos