Kako da imate kvalitetniji san?

Foto: Pixabay

Kvalitetan san je prava blagodet za zdravlje, a fizička aktivnost odličan metod da ga “postignete”! Više o tome čitajte u nastavku…

Kao da stres zbog pandemije nije dovoljan, mnogi od nas pre spavanja gledaju u ekrane, listaju društvene mreže, gledaju video klipove… i sve to utiče na naš san.

Kvalitetan san i kako poboljšati navike spavanja?

Loši obrasci sna mogu da podstaknu stres koji doprinosi teskobi, depresiji i sposobnosti fokusiranja. Loš san takođe ometa učestvovanje u aktivnostima koje podržavaju emocionalno blagostanje.

“Razvoj boljih navika spavanja je jedan od najbržih i najefikasnijih načina za poboljšanje mentalne dobrobiti pojedinca ili porodice”, kaže terapeut Džon Dafi i otkriva kako poboljšati navike spavanja.

Ostavite uređaje

Mnogi pre spavanja gledaju u ekrane, listajući društvene mreže ili gledajući video klipove. U poslednjih nekoliko godina je zavisnost od pametnih telefona postala sve češća. Zavisnost od njih može prouzrokovati poteškoće sa spavanjem, posebno kad se koriste kasno noću, prema nedavnoj studiji studenata, objavljenoj u časopisu Frontiers in Psychiatry.

Dafi podstiče svoje klijente da mobilne telefone ostave van spavaće sobe, a umesto njih da čitaju knjigu, meditiraju ili slušaju umirujuću muziku. Vežbe svesnosti takođe mogu biti korisne, čak i za decu.

Razvijajte dobru higijenu sna

Porodice uglavnom imaju iste navike spavanja. Dakle, možete modelirati dobar san za ostatak svoje porodice, kaže terapeut. Ako želite da vidite decu ili supružnika kako bolje spavaju, odredite jasno vreme za spavanje njima i sebi. Učinite isto i za vreme buđenja.

Doslednost će svima pomoći da brzo razvijete zdrave navike spavanja, ali nemojte se previše obeshrabriti ako ova promena potraje.

Najbolja metoda – fizička aktivnost

Možda najmoćnija metoda za poboljšanje sna je vežbanje tokom dana. Istraživanje, koje je sprovela Nacionalna fondacija za spavanje, pokazuje je da je kod ljudi, koji redovno i intenzivno vežbaju, gotovo dvostruko veća veronatnoća da će imati kvalitetan i redovan san.

Na vreme na spavanje

“Mnogi problemi sa spavanjem postaju očigledni na početku školske godine. Budući da deca obično počinju školsku godinu s loše regulisanim snom, pomeranje vremena za spavanje u malim koracima, može brzo rešiti probleme sa spavanjem”, dodaje Dafi, a piše CNN.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.