Merkelova na poslednjem samitu EU: Bez Angele, kao Pariz bez Ajfelovog tornja!

Foto: Wikimedia commons

Samit EU bez Angele Merkel, biće kao “Pariz bez Ajfelovog tornja ili Rim bez Vatikana”, rekao je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, u zahvalnici nemačkoj kancelarki koja odlazi u političku penziju i koju su kolege ispratile ovacijama.

Pozdravljajući je, predsednik Mišel je poručio: “Njen oproštaj s evropske pozornice nas dira politički, ali i ispunjava emocijama”, prenosi agencija DPA.

Merkelina “krajnja trezvenost i jednostavnost” su bili “moćno oružje”, rekao je bivši belgijski premijer i nastavio da niže pohvale.

“Vi ste i kompas i lučonoša evropskog projekta”, zaključio je on.

Mišelove reči su okupljeni dočekali burnim aplauzom i ovacijama su ispratili Angelu Merkel, na sastanku na vrhu u Briselu, koji je njen 107. i posljednji samit nakon šesnaest godina na vlasti, saznaje se od evropskog izvora.

“Nadam se da se nećete ljutiti zbog ove svečanosti, u prilici vašeg poslednjeg sastanka na vrhu”, rekao joj je Šarl Mišel, pa dodao da će sastanci dvadesetsedmorice “bez Angele biti kao Rim bez Vatikana ili Pariz bez Ajfelove kule”.

Evropljani odaju priznanje pregovaračkom duhu Angele Merkel

Evropske vođe su odale priznanje pregovaračkom duhu nemačke kancelarke u petak na samitu u Briselu.

“Ona je šesnaest godina obeležavala Evropu i pomagala nam, svih dvadeset sedam zemalja, da donosimo dobre odluke uz puno humanosti u teškim trenucima”, rekao je belgijski premijer Aleksander de Kro.

Odlazak Angele Merkel “će ostaviti veliku prazninu, jer je ona dugo vršila funkciju i snažno je uticala na razvoj Evropske unije”, dodao je njegov austrijski kolega, Aleksander Šalenberg.

Brojna priznanja i zahvalnice

“Bila je mirotvorac u EU. Nesumnjivo je bila velika Evropejka”, istakao je Šalenberg.

Kancelarka je “velika političarka i glavni faktor stabilizacije u zamršenim situacijama”, ocenio je letonski predsednik Gitanas Nauseda, istakavši da prema njoj oseća “veliko poštovanje”.

“Uvek je nalazila da će nas ujediniti i uticati na nas da idemo dalje”, rekao je luksemburški premijer Ksavijer Betel, koji je osam godina bio njen bliski saradnik.

“Nedostajaće mi. Nedostajaće Evropi”, rekao je.

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Lajen, bivša ministarka odbrane Nemačke u Vladi Angele Merkel, nedavno je rekla u kojoj je meri analitički duh te doktorke fizike bio presudan u deblokadi, neretko beskrajnih, evropskih pregovora.

Poslednjih meseci, evropske vođe su zaredale s priznanjima i zahvalnicama onoj koja je vodila Nemačku od 2005. godine, gotovo koliko i kancelar ujedinjenja Helmut Kol (1982.-1998.).

Nemačka bi novog kancelara trebala da dobije do Božića

Merkelova, na čelu najsnažnije privrede na kontinentu, doživela je oštre kritike zbog stavova Berlina u krizi evrozone, nakon sloma svetskog finansijskog tržišta 2008. i 2009. godine, ali su je posle toga uveliko hvalili zbog njenog odgovora na migrantsku krizu 2015. godine i zbog toga što je na kraju pristala na zajedničko zaduživanje dvadesetsedmorice.

Hrišćansko-demokratska kancelarka (CDU) je pokazala sposobnost pragmatičnog upravljanja, zahvaljujući čemu je uspela da postigne potrebne nagodbe kako bi sačuvala jedinstvo Unije.

Nemačka treba da dobije novog kancelara do Božića. Socijaldemokrate, zeleni i liberali su u četvrtak objavili vremenski plan svojih pregovora, s ciljem da Olafa Šolca (SPD) početkom decembra dovedu na dužnost.

Odlazak Angele Merkel (67) podstiče strah od praznog prostora u EU, koja je suočena sa važnim odlukama: privrednim oporavkom nakon virusa korona, klimatskim promenama i s potvrđivanjem svoje geopolitičke uloge u odnosu na Sjedinjene Države i na Kinu.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos