Upozorenje u Nemačkoj: Stvarni četvrti talas je počeo i ubrzava se!

Foto: Pixabay

Deveti dan zaredom u Nemačkoj raste tzv. sedmodnevna incidencija. Juče je bila 95,1. Institut Robert Koh upozorava na moguće rapidno povećanje broja zaraženih koronom u narednim sedmicama.

Još početkom sedmice, nemački ministar zdravlja Jens Špan se zalagao za to da krajem novembra bude ukinuta vanredna epidemiološka situacija. Sedmodnevna incidencija u Nemačkoj, međutim, nastavlja rapidno da raste. Institut Robert Koh je obelodanio nove podatke, prema kojima je broj novozaraženih u poslednjih sedam dana na 100.000 stanovnika 95,1, piše Deutsche Welle.

To je prvi put od sredine maja da je incidencija iznad 90. Pre sedam dana je ona iznosila 68,7. Zdravstvene službe su u poslednja 24 časa prijavile institutu Robert Koh 19.572 novih zaražavanja, a zabeleženo je i 116 smrtnih slučajeva. Pre sedam dana je bilo 65 smrtnih slučajeva.

Broj obolelih od korone, primljenih u bolnice na 100.000 stanovnika, u roku od sedam dana, juče je iznosio 2,45 – to je inače najvažniji parametar za moguće pooštravanje mjera. Prethodni maksimum je bio oko Božića prošle godine, kada je incidencija hospitalizacije iznosila 15,5.

Očekuje se porast broja zaraženih tokom jeseni i zime

Prema procenama instituta Robert Koh, broj slučajeva bi u narednom periodu mogao da nastavi dinamično da raste.

“Može se očekivati da će se rast broja slučajeva ubrzati tokom jeseni i zime”, navodi Institut u svom ovonedeljnom izveštaju o pandemiji.

I lekari na odeljenjima intenzivne nege zvone na uzbunu, jer zbog nedostatka osoblja brojni kreveti na intenzivnoj njezi ne mogu da se koriste. Nemačko Udruženje za intenzivnu negu i hitnu medicinu (DIVI) je objavilo da se u narednom periodu “može očekivati primetno ograničenje po pitanju nege bolesnih”.

Udruženje je takođe saopštilo da je proteklih meseci zabeleženo pogoršano raspoloženje među zaposlenima na intenzivnoj nezi, kao i da su mnogi angažovani na tim odeljenjima zbog toga dali otkaz.

“U izgledu je težak talas tokom jeseni i zime s brojnim obolelima od kovida 19, ali i obolelima od drugih respiratornih infekcija, poput gripa, a to bi intenzivnu medicinu u Nemačku moglo ponovo da dovede van njenih granica”, kaže Štefan Kluge, direktor Klinike za Intenzivnu medicinu, Univerzitetsko-medicinskog centra Hamburg-Ependorf.

Veći broj slučajeva “probijanja imuniteta”

“Stvarni četvrti talas je sada počeo i samo se ubrzava”, napisao je na Twitteru član DIVI, Kristijan Karajanidis. Još uvek, kako je naveo, postoji veoma bliska korelacija između incidencije i novih prijema na odeljenja intenzivne nege.

Prema izveštaju Instituta Robert Koh, sve je više zaraženih u zdravstvenim ustanovama, kao i u staračkim domovima. Sa higijenskim merama i povećanjem broja vakcinisanih, takvi klasteri jesu značajno smanjeni, ali ipak nastavljaju da se javljaju, a pogađaju i vakcinisane osobe, navodi Institut.

Generalno, Institut očekuje da će vremenom biti zabeležen veći broj slučajeva “probijanja imuniteta”, dakle zaražavanja potpuno vakcinisanih. Razlog za to je, kako navodi Institut Robert Koh, što raste broj vakcinisanih, a i virus se trenutno sve više širi.

“Time se povećava mogućnost da dođete u kontakt s virusom, kao potpuno vakcinisana osoba”, navodi Institut, ali istovremeno naglašava i da je težak tok bolesti kod vakcinisanih osoba veoma redak.

Izvor Nezavisne/Deutsche Welle
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos