Bajden odlaže skidanje tajnosti s arhiva o ubistvu Kenedija

Foto: Reuters

Uklanjanje oznake tajnosti sa tajnih arhiva o atentatu na bivšeg američkog predsednika Džona F. Kenedija, 1963. godine u Dalasu, biće odloženo za godinu dana, objavio je američki predsednik, Džozef Bajden.

“Agencije su predložile da se odloži uklanjanje oznake tajnosti sa poverljivih podataka u arhivima, a ja vas uveravam da će se to ostvariti do 15. decembra 2022. godine”, gotovo 60 godina nakon atentata, stoji u Bajdenovom saopštenju.

2017. godine, dok je predsednik Sjedinjenih Država bio Donald Tramp, Nacionalni arhiv Sjedinjenih Država je tri puta uklanjao oznaku tajnosti sa niza dosijea.

Treba im još vremena

Bela kuća je u saopštenju pojasnila, da arhivisti zaostaju u svojim istraživanjima dosijea zbog pandemije virusa korona i da im treba još vremena za posao.

Ovo odlaganje je potrebno “da bi se sprečio bilo kakav napad na vojnu bezbednost, na obaveštajne operacije, na održavanje javnog reda i na održavanje spoljnih odnosa”, rekao je predsednik Bajden.

Objasnio je da se, nakon što su razmotrene sve činjenice, činilo da su one “važnije od opšteg interesa ukidanja oznake tajnosti sa dosijea odmah”.

Odbor, koji se bavi atentatom na JFK-a, poznato i kao Vorenov odbor i nazvan je po njegovom predsedniku Erlu Vorenu, tadašnjem predsedniku Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, 1964. godine je zaključio da je Li Harvi Osvald, bivši marinac koji je živeo u Sovjetskom Savezu, počinio atentat na predsednika Kenedija i da je delovao sam.

Ali, odmah nakon objave, zaključci izveštaja su izazvali brojne kontroverze, a u kasnijim studijama je kritikovan rad odbora. Kongresna komisija je kasnije zaključila da je “ubistvo JFK-a verovatno posledica zavere”.

Izvor Nezavisne/Index.hr
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos