Duži boravak u kosmosu oštećuje mozak

Foto: Pixabay

Duži boravak u kosmosu može da ošteti mozak astronauta, pokazuju rezultati novog naučnog istraživanja.

Testovi krvi kosmičkih putnika ukazuju na blago, ali trajno oštećenje mozga i njegovo brže starenje po povratku na Zemlju, navode naučnici sa mičigenskog Univerziteta “Ludvig-Maksimilijan”.

Studiju o ovoj temi su upravo objavili u stručnim časopisima.

Istraživači veruju da je jedan od mogućih uzroka oštećenja mozga tokom putovanja u svemir, upravo bestežinsko stanje, koje ometa protok krvi iz područja glave, za koje se veruje da s vremenom rezultira povećanjem krvnog pritiska u cerebrospinalnoj tečnosti (likvoru).

I prethodne studije pokazuju da duža putovanja u svemir ne samo da utiču na smanjenje mišićne mase i kostiju, već i na promene na mozgu astronauta, ali se nije znalo da li je taj proces štetan.

Američki naučnici su, u saradnji sa švedskim i ruskim kolegama, proučili krv petorice ruskih kosmonauta, koji su na Međunarodnoj svemirskoj stanici proveli pet i po meseci.

Istraživanje je pokazalo da se broj nekih proteina, karakterističnih za starenje i oštećenja na mozgu, znatno povećao odmah po povratku iz svemira, što se posebno odnosilo na prvu sedmicu nakon povratka.

Da bi se rizici za svemirske putnike sveli na minimum za vreme dugotrajnih misija, poput putovanja na Mars, neophodno je provesti sveobuhvatnije studije, čiji su cilj preventivne mere koje će omogućiti da ne dođe do povećanja pritiska u glavi.

Fenomen, zbog koga duži boravci u svemiru dovode do promena na mozgu, već dugo je poznat kao neurooftalmološki sindrom.

Studija, ipak, još nije pojasnila rezultiraju li promene na mozgu i fizičkim ograničenjima za obolele, budući da biomarkeri u krvi još ne govore ništa o mogućim bolestima.

Svemirske agencije rade na protivmerama, pa naučnici istražuju da li bi za svemirske putnike bila od pomoći “centrifuga” sa veštačkom gravitacijom.

U toku je istraživanje o efikasnosti negativnog pritiska u donjoj polovini tela kada je reč o mokrenju.

To je jedan od medicinskih izazova kosmičkih letova.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos