U Srbiji počele da važe kovid propusnice – kolike su kazne?

Foto: Fonet

Odlukom Vlade Srbije, od sinoć u 22 časa je u celoj zemlji počelo da važi pravilo kovid propusnica za ugostiteljske objekte u zatvorenom.

Oni, koji žele da od 22 časa da uđu u neki ugostiteljski objekat, treba da imaju potvrdu o vakcinaciji, negativnom PCR ili antigenskom testu, preležanom kovidu ili antitelima. Kovid propusnice nisu potrebne za ulazak u ugostiteljski objekat pre 22 časa.

Primena i kontrola nove mere je počela od sinoć, a kako je najavljeno, novčano kažnjavanje od ponedeljka, prenosi B92. Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, Marija Obradović, izjavila je da će oko 2.400 inspektora svih 46 inspekcija kontrolisati da li se poštuje odluka da svi gosti ugostiteljskih objekata moraju imati kovid propusnicu posle 22 časa.

Objasnila je da će inspekcijska kontrola biti samo nadzor, a da su organizatori i vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi da kontrolišu svoje goste, odnosno da utvrde da li oni imaju kod sebe digitalni sertifikat.

Ako lokal ne poštuje mere, moraće da bude ispražnjen i zatvoren 24 sata.

“Ukoliko se narednog dana ponovi isti slučaj, ide novčano kažnjavanje od 300.000 za pravna lica, nešto manje je za odgovorna lica i 5.000 dinara za građane koji se ne pridržavaju mera”, rekla je Marija Obradović.

U Srbiji se svakodnevno registruju hiljade novozaraženih i desetine umrlih. Prema zvaničnim podacima, trenutno su u bolnici 6.733 pacijenta, a životno je ugroženo 278.

Ovim dokumentom dokazujete da ste zaštićeni od korona virusa i to na tri načina, da ste primili vakcinu protiv kovida, da ste preležali virus ili da imate negativan rezultat PCR testa ili antigenski test za korona virus.

Nakon najave da se uvode kovid propusnice, mnogi su pomislili da će to biti specijalni digitalni sertifikat, po uzoru na zapadne zemlje. Međutim, kako je premijerka Srbije, Ana Brnabić, objasnila, kovid propusnica može biti i u odštampanom formatu.

To znači da će kovid propusnicu imati svi koji u ugostiteljskom objektu prilože odštampanu ili digitalnu potvrdu o vakciinaciji, ukoliko od primanja druge doze vakcine nije prošlo više od 210 dana. Naravno, oni koji imaju odštampanu iili elektronsku potvrdu da su primili treću dozu vakcine svakako imaju kovid propusnicu.

Takođe, kovid propusnicu imaju svi koji imaju odštampanu ili digitalnu potvrdu da su preležali koronu u prethodnih sedam meseci.

Konačno, kovid propusnica je i odštampani ili elektronski negativan PCR test, ne stariji od 72 časa ili negativan antigenski test, koji je validan 48 časova.

Validna propusnica je potvrda druge, odnosno treće doze, koja nije starija od 210 dana (7 meseci), negativan PCR test ne stariji od 72 časa, negativan antigenski test ne stariji od 48 časova ili potvrda o preležanom korona virusu u poslednjih 210 dana (7 meseci).

Koliko će iznositi kazne za pravna i fizička lica koja ne budu sprovodila pomenute odluke:

  • U iznosu od 300.000 dinara kazniće se pravno lice.
  • U iznosu od 150.000 dinara biće kažnjen preduzetnik.
  • U iznosu od 50.000 dinara biće kažnjeno odgovorno lice u pravnom licu.
  • U iznosu od 30.000 biće kažnjavani “kovid redari”, odnosno odgovorna lica za sprovođenje mera.
  • U iznosu od 5.000 biće kažnjeno fizičko lice koje prekrši mere.
Izvor Nezavisne/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos