Kolumbijski narko-bos, Otoniel, biće izručen SAD

Foto: Youtube screenshot

Kolumbija je objavila, da će najtraženiji trgovac drogom u toj zemlji biti izručen SAD, nakon što je uhvaćen u raciji, piše BBC.

Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, uhvaćen je u subotu u džungli, nakon zajedničke operacije vojske, vazduhoplovstva i policije.

Vodio je najveću kriminalnu organizaciju u zemlji i godinama je na listi američkih agencija za borbu protiv droga.

Američki službenici su za njegovu glavu nudili pet miliona dolara.

Optužili su ga da je uvezao najmanje 73 metričke tone kokaina u zemlju, između 2003. i 2014. godine.

Šta će biti sa njim?

Ministar odbrane Kolumbije, Dijego Molano, rekao je za El Tiempo da je sledeći korak za zvaničnike, da ispoštuju naredbu o ekstradiciji SAD.

Vlasti su sada odvele Otoniela u vojnu bazu, u glavnom gradu Bogoti, pre njegovog izručenja, navodi list El Nuevo Siglo.

Biti zaključan u zatvoru, hiljadama kilometara od svoje matične zemlje, na mestu gde imaju malo veza i gde nema sredstava da zastraše čuvare ili direktore zatvora, sudbina je od koje mnogi kolumbijski trgovci drogom strahuju.

Pokojni narko-bos, Pablo Eskobar, rekao je da bi više voleo da “leži u grobu u Kolumbiji, nego da bude zatvoren u ćeliji u SAD”.

Otoniel, koji je optužen u SAD 2009. godine, suočiće se sa brojnim optužbama, uključujući slanje pošiljki kokaina u SAD, ubistvo policajaca i regrutovanje dece.

Ko je Otoniel?

Klan del Golfo je bio strah i trepet na severu Kolumbije, jer nisu prezali ni od čega, da bi ostvarili kontrolu nad glavnim rutama krijumčarenja kokaina iz Centralne Amerike u SAD. Američka Vlada ga je davno stavila na listu najtraženijih i nudila pet miliona dolara nagrade za hapšenje.

Problemi klana su počeli da se naziru u martu ove godine, kad je uhapšena Nini Johana Usuga, Otonielova sestra i isporučena SAD, prenosi Gardijan. Ona je bila zadužena za upravljanje sredstvima koja su stizala od “posla”, a glavni zadatak je bio da opere “prljav” novac.

Taj posao je preuzela 2015. godine, nakon što je uhapšena Blanka Senobia Madrid Benhumea, “La Flaca”, mršavica, Otonielova partnerka.

Nećak, Harlison Usuga, bio je zadužen da brine o rutama kojima se droga transportovala iz Centralne Amerike i održavao je veze s meksičkim kartelima. I on je uhapšen 2015. godine.

U julu ove godine su kolumbijske snage zaplenile 5,4 tona kokaina koji je pripadao Otonielu. Hapšenje je nastavak uspešnog niza operacija. I vrhunac.

Otoniel je preuzeo vođstvo nad klanom kad je njegov prethodni lider, njegov brat, ubijen u policijskoj raciji na dočeku Nove godine pre skoro 10 godina.

Kolumbijske snage bezbednosti su označile bandu kao najmoćniju kriminalnu organizaciju u zemlji, dok je vlasti u SAD opisuju kao “teško naoružanu i izuzetno nasilnu”.

Veruje se da ima oko 1.800 članova, koji su uglavnom regrutovani iz krajnje desničarskih paravojnih grupa. Članovi su uhapšeni u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španiji.

Kolumbijska Vlada, međutim, veruje da je desetkovala ovaj broj poslednjih godina, primoravajući mnoge vodeće članove da se kriju u udaljenim regionima u džungli.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.