Advokat na čelu Severne Rajne-Vestfalije

Foto: cdu-nrw.de

Hendrik Vust je novi premijer Severne Rajne-Vestfalije. Koalicija CDU i FDP izabrala je 46-godišnjaka većinom u državnom parlamentu, za njega su glasala ukupno 103 poslanika. Prethodni ministar saobraćaja je nasledio Armina Lašeta (oba CDU), koji je prešao u Bundestag. S obzirom da koalicija u parlamentu ima većinu od samo jednog glasa, glasanje se očekivalo sa određenom dozom tenzije.

Ovaj 46-godišnjak bi takođe trebalo da predvodi CDU kao glavni kandidat na državnim izborima sledećeg maja, koji su toliko važni za njegovu stranku. Advokat je bio poslanik u državnom parlamentu od 2005. godine, od 2006. do 2010. bio je generalni sekretar državne CDU, a Lašet ga je 2017. postavio za ministra saobraćaja.

Vust je položio zakletvu odmah nakon izbora, a sledeće srede želi da predstavi svoj politički program u vladinom saopštenju. U kratkom govoru je obećao da će razmišljati „izvan 2022. godine“. Želi da bude političar koji ne misli samo na sledeće izbore, već i na sledeću generaciju. On je opoziciji ponudio saradnju: „Vrata su mi otvorena.

Lašet se kandidovao kao kandidat Unije za kancelara na saveznim izborima i, bez obzira na ishod, isključio je povratak u Severnu Rajnu-Vestfaliju. On je poslanik u berlinskom parlamentu od konstitutivne sednice Bundestaga u utorak; Šef CDU je zbog toga podneo ostavku na mesto premijera. Wust je već u subotu bio izabran za novog predsednika CDU u Severnoj Rajni-Vestfaliji – takođe kao Lašetov naslednik.

Lašet se u oproštajnom govoru pred plenumom osvrnuo na svoju političku karijeru u Severnoj Rajni-Vestfaliji i tri promene vlasti od 2005. godine – svedočanstvo su o „usponima i padovima u ličnom životu”, ali i u politici. On je srećan što je strukturna promena u zemlji, posebno prestanak eksploatacije uglja, “društveno prihvatljiva”, rekao je Lašet. On je pozvao državne političare da obrate posebnu pažnju na integraciju imigranata i saradnju sa Belgijom, Luksemburgom i Holandijom.

U prvom glasanju, Vustu je bila potrebna apsolutna većina, a time i najmanje 100 glasova da bi bio izabran za premijera. Koalicija CDU i FDP ima tačno 100 od ukupno 199 članova, tako da je koaliciona većina izuzetno tesna. Prema podacima poslaničkih grupa, u srijedu su bila prisutna sva 72 poslanika CDU i svih 28 poslanika FDP.

Lašet je zvanično podneo ostavku na funkciju u ponedeljak. Prema ustavu Severne Rajne-Vestfalije, član državne vlade ne može biti i član Bundestaga. Sastankom Bundestaga u utorak je okončana i Lašetova izvršna funkcija. Njegov zamenik, ministar porodice Joachim Stamp (FDP), privremeno je preuzeo upravljanje vladinim poslovima. Kao član državnog parlamenta, Lašet je još uvek bio prisutan na Vustovom izboru; samo kratko će biti član parlamenta i Bundestaga.

Izvor sueddeutsche.de
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.