Beč najbolje brine o drveću: Dobitnik je nagrade “Evropski grad stabala”

Foto: Unsplash

Austrijska prestonica je ove godine proglašena evropskim gradom koji se najbolje brine o gradskom drveću. Beč je dobitnik nagrade “Evropski grad drveća 2021” (European City of the Trees Award) ECOT.

Tim priznanjem Beč je postao naslednik Moskve, koja je 2019. godine osvojila nagradu, dok je pobednik 2018. godine bio holandski grad Apeldorn.

Stručna komisija je kao osnovu za ovogodišnju odluku navela “uzorno upravljanje drvećem”, koje uključuje negu i brigu o preko 500.000 bečkih stabala. U okviru postupka odabira, grad se predstavio paketom mera preduzeća “Bečki gradski vrtovi” (Wiener Stadtgärten), koje podrazumevaju vođenje gradskog rasadnika, razvoj asortimana gradskog drveća, patentirani supstrat za stabla, centralizovanu negu, upravljanje zalivanjem, strogi zakon o zaštiti drveća i katastar drveća.

Žiri je osvojila posebna posvećenost sadnji i snabdevanju drveća, prema inovativnom konceptu “grada sunđera”. Po principu “grada sunđera”, stvara se vitalni korenski prostor za gradsko drveće. Na ovaj način se dugoročno može obezbediti najbolji mogući dotok kišnice, bez ispuštanja vode u kanalizacioni sistem.

U Beču postoji 30 vrsta drveća, a uz ulice su najčešće zastupljeni javor, lipa, kesten, jasen, platani i koprivić. Svake godine se zasadi 4.500 mladih stabala. Wiener Stadtgärten upravljaju sa 1.000 sistema za navodnjavanje, dok se mlade sadnice, koje se ne zaliju na ovaj način, zalivaju jednom do dva puta sedmično.

Taj zadatak obavlja 150 saradnika, uz pomoć 50 vozila za zalivanje ili vreća za navodnjavanje koje se vežu oko stabla, prenosi Eurocomm PR Sarajevo.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos