Kako je izgledao najbezbedniji Mercedes pre pola veka?

Foto: Youtube printscreen

Nemački proizvođač je u oktobru 1971. godine predstavio svoje prvo eksperimentalno vozilo, sa unapređenim bezbednosnim karakteristikama.

Mercedes je pre tačno 50 godina predstavio koncept, koji je trebalo da puteve učini bezbednijim. 

A tada se i te kako ginulo. Primera radi, 1970. godine je, samo na putevima u Zapadnoj Nemačkoj, u saobraćaju poginulo čak 19.193 osobe, a slični rekordni brojevi su bili i u drugim zemljama.

Zato se počelo razmišljati o novim bezbednosnim aspektima vozila, a osnovano je i Evropsko udruženje za unapređenje bezbednosti vozila (EEVC).

Jedan od aktivnih učesnika je bio i Mercedes i na zahtjev EEVC-a je razvio eksperimentalno vozilo (Experimental Safety Vehicles – ESV).

Mercedes je u oktobru 1971. godine predstavio svoje prvo takvo vozilo, koncept ESF 05. Osnova je bio W114, a imao je niz naprednih inovacija za to vreme. Bez ikakvih oštećenja je podnosio udarce do brzine od 16 km/h, a podvrgnut je testovima frontalnog sudara pri brzini od 80 km/h i bočnog sudara pri 20 km/h.

Kako bi automobil zadovoljio visoke zahteve bezbednosti, Mercedes je dodatno ojačao karoseriju, međuosovinski razmak je povećan za 100 mm, a prednji branik je produžen za 370 mm.

Da bi se dobila veća deformaciona zona, ispod poklopca je ugrađen V6 motor. Automobil je imao samopodesive pojaseve sa vezivanjem u tri tačke, prednje i zadnje vazdušne jastuke, a imao je i ABS.

Novina je bio i sistem čišćenja prednjih farova, za postizanje bolje vidljivosti. Na kraju je ovo vozilo bilo čak 655 mm duže i 655 kg teže od standardnog Mercedesa W 114.

Nemačka kompanija je ukupno proizvela 35 bezbednosnih koncepata, a poslednji je bio ESF 2019 i bavio se bezbednosnim aspektom električnih pogona.

Na kraju recimo i to da je prošle godine u Nemačkoj poginulo ukupno 2.719 osoba. 

Drastičan pomak u odnosu na sedamdesete godine 20. veka.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos