Stigao novi Handkeov roman – Moj dan u drugoj zemlji: Priča o demonima

Foto: Srna

U knjižare u Srbiji je stigao novi roman nobelovca Petera Handkea – Moj dan u drugoj zemlji: Priča o demonima, koji govori o poetskom preobražaju, oslobođenju središta čovekove prirode, tog neiskorenjivog otpora, bez kog nema ničeg, osim večito bezdušnog bića.

U saopštenju beogradske Izdavačke kuće “Laguna” su navedeni izvodi iz knjige, koja je izašla krajem marta u poznatoj nemačkoj Izdavačkoj kući “Zurkamp”.

U knjizi, Handke piše o voćaru, za kog se govorilo da je zaposednut i to ne samo jednim, nego bezbrojnim demonima.

“Preko dana, on se šeta mestom, govori tiho nemuštim jezikom, ponekad urla i plaši seljane svojim uvredama, tiradama, proročanstvima, a noći provodi u svom šatoru pored groblja”.

Jedino se njegova sestra brine o njemu, roditelji odavno više nisu živi. Ona ga posmatra kako priča sa životinjama i ne može da poveruje da anđeoska pesma koju čuje, dolazi iz njegovog grla.

Tog dana ga je sestra pratila do jezera, na čijoj se suprotnoj obali nalazi druga zemlja. Nekoliko muškaraca je upravo izvlačilo ribarski čamac, jedan od njih ga je pogledao kako ga “nikad niko nije pogledao” – i demoni su smesta izašli iz njega.

“Tako sam se oslobođen svojih demona… zaputio u drugu zemlju na drugoj strani jezera”, piše u prikazu knjige.

“Moj dan u drugoj zemlji: Priča o demonima”, Petera Handkea, može se naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.