U BiH postavljen prvi znak “medved na putu – vozači, oprez”

Foto: Facebook Centar za životnu sredinu Center for Environment

Nakon zabeležena dva smrtna ishoda stradanja mečića u saobraćaju, jedan 2019. i drugi 2021. godine, na magistralnom putu Bihać – Bosanski Petrovac (lokalitet Lipa), postavljen je prvi saobraćajni znak sa siluetom crnog medveda u Krajini, ali i BiH uopšte.

Pokretanje ove inicijative prema ЈP “Ceste FBiH”, inicirala je Lovačka organizacija iz Bihaća. Nakon sprovedene analize stručne službe ЈP “Ceste FBiH” i razmatranja zahtjeva za postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije, tj. znaka upozorenja “medved na putu”, doneta je odluka o dopuni postojeće saobraćajne signalizacije, a koja se koristi na putevima u FBiH.

Tako je sobraćajni znak “medved na putu – vozači oprez” uvršćen na listu zvaničnih sobraćajnih znakova.

“Ovaj znak, sa siluetom crnog medveda, prvi je ovakav znak u BiH, te ujedno i novi saobraćajni znak koji je uvršćen u Zakon o vertikalnoj signalizaciji u BiH”, izjavio je Denis Huskić, inicijator i predsednik skupštine Lovačke organizacije.

Iz Centara za životnu sredinu, kao organizacije koja sprovodi projekat “Zaštita crnog medveda na području Dinarida” pozdravili su ovu inicijativu i novu praksu u BiH, te smatraju da je ovo jedan od važnih koraka u osvešćivanju javnosti o važnosti suživota čoveka i medveda u BiH.

“Nakon postavljanja saobraćajne signalizacije sa siluetom medveda, nadamo se da će u budućnosti stradanja medveda, ali i drugih životinjskih vrsta na ovoj saobraćajnici, biti svedeni na minimum”, naveli su iz organizacije.

Izvor Nezavisne/Klix.ba
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.