Buduća koalicija u Nemačkoj hoće kraj vanrednog epidemiološkog stanja!

Foto: Reuters

Tri stranke, koje pregovaraju o novoj nemačkoj Vladi, izgleda da nameravaju da ne produže vanrednu situaciju zbog epidemije. Ideja je da se opet parlamenti više pitaju.

Nemačke Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali su, prema medijskim izveštajima, saglasni da vanredna situacija, proglašena zbog korone, treba da se okonča.

Te tri partije su u sredu, dakle juče, počele detaljne pregovore o novoj Vladi, s idejom da u prvoj sedmici decembra izglasaju Olafa Šolca za kancelara.

Prema medijskim izveštajima, već su juče neki od vodećih funkcionera tri stranke razgovarali o prekidu “epidemiološkog stanja od nacionalnog značaja“, te razmotrili kako da se saveznim pokrajinama i dalje omogući da primenjuju pravilo 3G, sa kojim u većinu objekata smeju da uđu samo vakcinisani, testirani i oni koji su preležali koronu ili pak pravilo 2G, gde se ni test ne važi.

Kako kaže šef poslaničke grupe SPD, Rolf Micenih, budući koalicioni partneri bi da promene Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti, tako da vanredna epidemiološka situacija više nije potrebna za neke mere.

Prema pisanju nekih medija, uvelo bi se prelazno pravilo do kraja marta sledeće godine. Agencija AFP prenosi da će pokrajinama biti omogućeno da i van vanredne situacije propišu obavezno nošenje maske, držanje odstojanja, 2G ili 3G pravila, prikupljanje kontakata od mušterija ili gostiju ugostiteljskih objekata, te održavanje nastave pod određenim uslovima.

AFP prenosi da tri stranke planiraju da na sledeću godinu produže pravilo, prema kom roditelji imaju pravo na po trideset dana plaćenog bolovanja zbog brige o bolesnoj deci (šezdeset dana za samohrane roditelje), umesto ranijih deset dana.

Godinu i po dana vanredne situacije

“Vanredno stanje ne sme da preraste u redovno stanje. Moramo da uspostavimo novu normalnost i to što je pre moguće”, rekao je Folker Vizing, generalni sekretar Liberala. “Ponovo mora da odlučuje nemački Bundestag, a ne samo savezna Vlada sa širokim ovlašćenjima.”

Stanje epidemije je prvi put u parlamentu proglašeno u martu prošle godine i od tada je više puta produžavano. Ono omogućava saveznoj i pokrajinskim Vladama da donose sveobuhvatne mere bez konsultovanja parlamenta.

To stanje ističe 24. novembra i, po svemu sudeći, neće biti produženo. Iako SPD, Zeleni i Liberali još nisu stavili paraf na koalicioni ugovor, novi saziv parlamenta je već konstituisan, a u njemu ove tri stranke imaju komotnu većinu.

Izvor Nezavisne/Deutsche Welle
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos