Hiljade mrtvih morskih životinja na engleskim plažama, niko ne zna zašto

Foto: Twitter screenshot

Britanski ekolozi pokušavaju da odgonetnu, zašto su se na plažama na severoistoku Engleske pojavile hiljade mrtvih morskih životinja.

Šeron Bel, stanovnica naselja Marske-by-the-Sea, rekla je za CNN da je u poslednjih nekoliko sedmica, tokom svoje svakodnevne šetnje, pored plaže u blizini kuće, stalno nalazila mrtve rakove.

Rekla je da je u ponedeljak ujutro bila šokirana, jer je na plaži videla “morske alge nagomilane visoko do struka”, pune mrtvih i živih rakova raznih vrsta.

Britanska agencija za okolinu je rekla CNN-u da sarađuje s Centrom za okolinu i ribarstvo, te Upravom za ribarstvo severoistočne obale, kako bi istražili zašto se uz obalu ušća reke Tis i susednim plažama našlo na stotine mrtvih rakova.

“Prikupili smo uzorke vode, sedimenta, dagnji i rakova, te ih poslali na analizu. Pokušavamo da utvrdimo da li je neka vrsta zagađenja prouzrokovala pomor ovih životinja”, rekao je portparol Agencije za okolinu za CNN.

Bel je rekla da su ona i njen suprug proveli više od četiri časa pokušavajući da vrate u vodu što više živih rakova, zarobljenih u algama.

“Bilo je grozno gledati ih. To je tužno, jer je inače ovo područje lepo za život”, rekla je Bel i dodala da se nada da će meštani uskoro dobiti odgovore o tome šta se dogodilo, kako se ovakva situacija ne bi ponovila.

Izvor Nezavisne/Index.hr
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.