Kako je Adolf Hitler dobio “kovid propusnicu”?!

Foto: Pixabay

Internetom su počela da kruže dva zelena pasoša na ime Adolfa Hitlera, ti pasoši su očigledno falsifikovani, a pokrenuta je i istraga.

Veruje se da su ilegalni QR kodovi, koji se vode na ime Adolfa Hitlera, stavljeni na prodaju na dark vebu, gde su ih kupile italijanske kriminalne organizacije.

Istragu je pokrenuo Cnaipic (Nacionalni centar za kibernetički kriminal za zaštitu kritične infrastrukture).

Prema istražnim izvorima, kako prenosi i Russia today, kodove su ukrala lica iz Poljske i Francuske, pa ih aplikacija “VerificationC19” prepoznaje kao važeće. Krađa dakle, nije bila vezana za Italiju, već se veruje da su kodovi tamo završili, posle licitacije na dark vebu.

Trenutno su ukradeni kodovi poništeni, pa su kao rezultat toga i sve kovid propusnice sa tim kodovima nevažeće.

Prodaja i licitacija

Na koji način su kodovi dospeli do italijanske kriminalne organizacije, Cnaipic skenira dark veb, kao i Telegram ćaskanja?

Prema jednoj teoriji, upravo su putem dark veba i na Telegramu, falsifikovani kodovi bili ponuđeni na prodaju ili licitaciju, kako prenose pojedini portali koji se bave ovom tematikom.

Sve je počelo diskusijom na jednom od najpoznatijih foruma na dark vebu, kada je jedan korisnik zatražio od poljskog prodavca da napravi zeleni pasoš na ime Adolfa Hitlera. Rezultat svega toga je da je za 300 evra dobio potpuno funkcionalni sertifikat, što je potvrdila i “mušterija”.

Lažne kovid propusnice na ime Adolfa Hitlera, prvi put su javno objavljene na Twitteru, kako prenose Breaking Latest News. Korisnik, pod imenom Reversebrain, objavio je QR kod, pozivajući ljude da ga verifikuju uz pomoć aplikacije “VerificationC19”.

“Kada se provere podaci koji se čitaju na kodu, dolazi se do podataka koji se odnose na izdavaoca sertifikata, u ovom slučaju francuski Cnam (Nacionalni fond za zdravstveno osiguranje)”, došli su do zaključka stručnjaci za sajber bezbednosti na blogu Zerozone.

Što se tiče drugog koda, lažna propusnica “označava” kompaniju iz Poljske, Janssen-Cilag, koja se bavi proizvodnjom vakcina.

Izgleda da je sve ovo poteklo sa tržišta na dark vebu, koje je vrlo dobro poznato kao mesto razmene, curenja i objavljivanja informacija i drugog materijala, koji nije uvek zakonit.

Neki čak sumnjaju i da postoji mogućnost da je i privatni ključ poljske Vlade ukraden.

Ko je odgovoran?

Korisnici smatraju da je lažne sertifikate napravio neko ko radi u apoteci ili bolnici, zato što tako ima pristup sistemu za proizvodnju sertifikata.

Problem je što je to uradio neko ko je imao pristup ključevima za šifrovanje koji se koriste za potpisivanje sertifikata, odnosno zelenog pasoša.

Izvor Nezavisne/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos