Korona: Slovenački ministar upozoravao na “scenario Bergama”

Foto: Wikimedia commons

U Sloveniji je danas potvrđeno manje zaraza nego prethodni dan, a manji je i udeo pozitivnih testova. Deset preminulih i 2.631 novozaraženi je bilans četvrtog talasa epidemije u Sloveniji, u zadnja 24 časa.

Sa 7.315 PCR testova, potvrđen je 2.631 slučaj zaraze novim virusom korona ili 36 posto, dok je dan ranije bilo rekordnih 3.166 novih infekcija, uz 38 posto pozitivnih testova.

Pritisak na bolnice

Zbog sve većeg pritiska epidemije na zdravstveni sistem, ministar zdravlja Janez Pokljukar se danas sastaje sa direktorima 15 bolnica s kovid odeljenjima, s ciljem da se dogovori povećanje broja kreveta na običnim i intenzivnim kovid odeljenjima.

Sadašnji kapaciteti tih odeljenja su već 92 posto zauzeti, pa će se povećati sa 390 mesta na 428 na običnim odeljenjima, ali je kritično stanje na intenzivnim, gde takođe treba povećati broj  raspoloživih kreveta.

Pokljukar je u sredu na konferenciji za novinare dramatično upozorio, da Sloveniji, zbog negativnog epidemiološkog trenda, preti “scenario poput Bergama”, te da raspoloživa mesta na intenzivnim odeljenjima sa najrizičnijim pacijentima, takođe treba hitno povećati na 155 kreveta.

Moguć delimičan lokdaun?

Teoretski bi ti kapaciteti u sledećim danima, kad se očekuje veliki priliv novih bolesnika, trebalo dodatno da budu povećani, što znači da će zdravstvene radnike za te zadatke biti potrebno preusmeriti sa drugih odeljenja, pa neće biti anesteziologa za druge operacije, upozoravaju u bolnicama.

Ako se broj novozaraženih ove i sledeće sedmice ne smanji i na intenzivnim odeljenjima broj obolelih pređe 160, biće potreban “delimičan lokdaun”, što niko ne želi, najavljuju iz Vlade.

Prema službenim podacima, u Sloveniji je trenutno 23.748 aktivnih zaraza virusom korona, 14-dnevna incidencija zaraza na sto hiljada stanovnika se popela na 1.125 infekcija.

U poslednja 24 časa je hospitalizovano novih 87 pacijenata, dok ih je 56 otpušteno kućama, pa je trenutno u bolnicama 547 bolesnika. Od toga je trenutno 131 na intenzivnom lečenju, a još deset pacijenata je umrlo.

Izvor Nezavisne/Index.hr
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos