Mlade je baš briga i za mere i za vakcinu!

Foto: Pixabay

Da korona ne pravi pauzu, potvrđuje podatak da je za dan u Republici Srpskoj zaraza potvrđena kod 439 osoba, među kojima je čak 64 dece i tinejdžera, a lekari upozoravaju na to da vakcinacija teče presporo i da se kraj epidemiji ne nazire.

Prema jučerašnjem izveštaju Instituta za javno zdravstvo RS, od 966 testiranih, čak 45,92 odsto je pozitivnih na virus korona, a od posledica zaraze je preminulo sedam osoba. U bolnicama se leči 601 kovid pacijent, a na respiratoru su 63 osobe.

Zdravstveni radnici upozoravaju na to da epidemiološka situacija nije nimalo povoljna i da je zaraženih iz dana u dan sve više.

Direktorka Doma zdravlja u Bijeljini, Danijela Đukin, ističe za Glas Srpske, da u poslednjih nekoliko dana pregledaju dnevno u proseku 150 osoba sa simptomima kovida, od kojih oko osam pošalju u bolnicu i svi uglavnom ostaju na terapiji kiseonikom.

“Uglavnom je reč o nevakcinisanim osobama, čak 80 odsto su nevakcinisani ili ukoliko su vakcinisani, onda su to pacijenti kojim sada već ističe šest meseci od druge doze, pa je i imuni odgovor slabiji.

Mnogi se ne javljaju lekaru kad primete prve simptome, što nije dobro”, rekla je Đukin.

Naglasila je da starije osobe najbolje prolaze u ovom talasu epidemije, jer su na vreme vakcinisane i pridržavaju se svih epidemioloških mera.

Istakla je da vakcinacija veoma sporo teče, posebno među mladima.

“Trenutno je više zainteresovanih za treću dozu, nego za prvu”, naglasila je ona.

Da su mladi najneodgovorniji, saglasna je i direktorka Doma zdravlja u Trebinju, Maja Mićunović, naglasivši da omladina ne želi da se vakciniše, a uglavnom ne poštuju ni epidemiološke mere.

“U proseku imamo između 80 i 100 novozaraženih sedmično. Otprilike nekih deset odsto novozaraženih su vakcinisani i oni uglavnom imaju blažu kliničku sliku”, rekla je Mićunovićeva i naglasila da i u Trebinju vlada velika zainteresovanost za treću dozu.

Pune ruke posla imaju i u prijedorskom Domu zdravlja, a vršilac dužnosti direktora te zdravstvene ustanove, Slobodan Javor, rekao je juče da će biti povećan broj timova u ambulanti za akutne respiratorne infekcije (ARI) i kovid ambulantama, ako bude nađen dodatni prostor, da bi bila smanjena čekanja pred ovim ambulantama.

“U jednoj smeni rade tri tima, ali i dalje imamo čekanja, po sat, dva ili duže”, rekao je Javor.

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da trenutno raspolažu dovoljnim brojem timova i lokaliteta za preglede pacijenata s akutnim respiratornim infekcijama, te kovid pacijenata i da nema čekanja, izuzev u momentima kada se vrši dezinfekcija objekata.

Izvor Nezavisne/Glas Srpske
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.