Slovenija uvodi nove mere, epidemiološka slika “najgora”!

Foto: Wikimedia commons

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije, slovenačka Vlada je juče odlučila da uvede oštrije restriktivne mere, koje će stupiti na snagu od ponedeljka, a ne isključuju se i nove, ako se nastave aktuelni negativni trendovi.

“Epidemiološka slika je loša, idemo prema najgorem stanju u epidemiji do sada”, rekao je ministar zdravlja, Janez Pokljukar.

Ne bude li se stanje promenilo i ako broj hospitalizovanih na intenzivnoj nezi zbog kovida 19 poraste na 160 do 180 (trenutno ih je 133), to bi značilo moguće zatvaranje delova društvenog života, dodao je.

Pokljukar upozorava da je uz trend, u kom je 3.000 ili 4.000 novozaraženih dnevno, poslednji trenutak da se “spreči Bergamo i slom zdravstvenog sistema”.

Od ponedeljka, svi učenici i studenti, koji se “samotestiraju” kako bi mogli na nastavu, to će ubuduće, umesto jednom, morati da rade dva puta nedeljno, prenosi Hina.

Osim toga, češća redovna obavezna testiranja se od ponedeljka uvode i u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a maske će morati da nose i oni koji su vakcinisani, ako su u neposrednom kontaktu s drugim osobama.

Vlasnici lokala će morati da kontrolišu kovid propusnice gostiju, a ako ovi odbiju da ih pokažu ili da se identifikuju, treba im zabraniti ulaz, u protivnom snose odgovornost, rečeno je na Vladinoj konferenciji za novinare.

Predsednica stručnog tima Vlade za kovid 19, Mateja Logar, navela je kao moguću krajnju meru omogućavanje rada i slobodnog kretanja samo za vakcinisane ili one koji su preležali korona virus i imaju imunitet, a moguće je i uvođenje onlajn nastave ili obavezno tesiranje za sve učenike i studente.

Zbog teške epidemiološke situacije je najavljen prelazak još dve bolnice u kovid sistem.

U Sloveniji je, u poslednja 24 časa registrovano 3.166 novozaraženih, što je najviše od 5. januara, a preminulo je devet pacijenata.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos