- promo -

U Nemačkoj se zahuktava prekogranični “benzin turizam”

Foto: Unsplash

Rastuće cene motonih goriva kod kuće, podstakle su prekogranični “benzin turizam” u Nemačkoj ove jeseni.

Uprkos troškovima putovanja, sve veći broj Nemaca prelazi granicu u potrazi za jeftinijim gorivom u susednim zemljama. piše Russia Today (RT).

Cena benzina je u Nemačkoj dostigla skoro 2,0 evra (2,30 dolara) po litru, što znači da pun rezervoar goriva košta oko 20 evra više nego u susednim Poljskoj, Austriji ili Češkoj.

„Vožnja preko granice, samo da bi se napunilo gorivo, vredno je truda ako je razlika u ceni velika, a razdaljina veoma kratke”, kaže Jirgen Albreht, stručnjak za gorivo u nemačkom Generalnom auto-moto klubu.

Međutim, kako se razlika u ceni povećava, a prognoze i dalje pogoršavaju, sve više Nemaca je spremno i na duža putovanja u komšiluk, da bi napunilo auomobil gorivom.

„Svi su zabrinuti zbog rasta cena. Čuo sam da bi sledeće godine mogle da se utrostruče”, rekao je jedan vozač za RT.

Drugi kaže da gorivo poskupljuje svugde i da ga brine to da će punjenje rezervoara postati preskupo, a pri tome zavisi od svog automobila. “Ako živite daleko od javnog prevoza, šta vam drugo preostaje?”, dodaje on.

Globalne cene prirodnog gasa, uglja, nafte i električne energije, trenutno su neuobičajeno visoke zbog rastuće globalne potražnje za energijom, usled otvaranja ekonomija nakon korona mera lokdauna.

Uz to, ulaganja u energetski sektor su bila ograničena zbog pandemije, dok su nivoi zaliha u skladištima prirodnog gasa u Evropi niži nego inače.

Uticaj ovih faktora na cene goriva se oseća ne samo u Nemačkoj, već i širom Evrope. Prema ZTG-u, nemačkom trgovinskom udruženju benzinskih pumpi, cene goriva ubrzano rastu, a njihovom oštrom skoku doprinose i porez i carina, navodi RT.

Izvor Glas Srpske/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos