Lideri G20 bez čvrstih obećanja o ograničenju rasta temperature

Foto: g20.org

Lideri Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija će objaviti da im je cilj ograničenje globalnog otopljenja na 1,5 stepeni Celzijusovih, za koji naučnici tvrde da je od ključnog značaja za izbegavanje katastrofe, ali će izbeći da daju čvrsta obećanja, navodi se u nacrtu saopštenja sa samita u Rimu.

U zajedničkom saopštenju, nakon dvodnevnog sastanka G20 u Rimu, nalazi se malo detalja o konkretnim postupcima za ograničenje štetnih gasova.

“Ostajemo posvećeni cilju Sporazuma iz Pariza iz 2015. godine, da održimo globalni prosek povećanja temperature ispod dva Celzijusova stepena i da nastavimo sa naporima da to ograničimo na 1,5 stepeni”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da lideri priznaju “ključnu relevantnost” postizanja cilja od nula emisija ugljenika do sredine ovog veka.

Ovo je cilj koji su stručnjaci UN odredili kao neophodan da bi se ostvarilo ograničenje otopljenja od 1,5 stepeni Celzijusovih, ali neki od najvećih svetskih zagađivača se još nisu obavezali da će pomoći u naporima da se to i ostvari.

Analitičari navode da je uloga G20 od ključnog značaja pred širi samit UN o klimatskim promenama koji sutra počinje u Glazgovu.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos