- promo -

Microsoft pretekao Apple, postao najvrednija svetska kompanija!

Foto: Wikimedia commons

Microsoft je pretekao Apple po tržišnoj kapitalizaciji i postao najvrednija svetska kompanija, čijim se akcijama trguje na berzi, pošto je izvještaj o poslovanju američkog proizvođača iPhon-a izneverio očekivanja.

Na trgovanju na Vol Stritu do 10:30 časova po istočnoameričkom vremenu, Microsoft je imao tržišnu kapitalizaciju u iznosu od 2,45 biliona dolara, dok je Apple-ova iznosila oko 2,41 biliona dolara, javlja CNBC.

Apple je izvestio u četvrtak uveče da je u periodu jul-septembar, što je četrvti kvartal u kompanijskoj fiskalnoj godini, ostvario prihode u iznosu od 83,4 milijarde dolara, zbog problema u lancu snabdijevanja. Na Vol Stritu se predviđalo da će iznositi 84,3 milijarde.

Glavni izvršni direktor Apple-a, Tim Kuk, rekao je da je manjak prihoda procenjen na šest milijardi dolara i da očekuje da će se problemi u lancu snabdevanja pogoršati u tromesečju oktobar-decembar.

Mada je Apple-ova prodaja iPhon-a porasla za 47 posto u odnosu na prethodnu godinu i ona je podbacila u odnosu na očekivanja analitičara.

S druge strane, Microsoft je ovih dana objavio da je ostvario za 22 posto veće prihode tokom svog prvog fiskalnog kvartala u odnosu na isti period prošle godine, što je bio najbrži rast od 2018. godine.

Microsoft-ove akcije su na jučerašnjem prepodnevnom trgovanju skočile za skoro 47 posto, dok su Apple-ove porasle za oko 11 procenata.

Apple je prva kompanija na svetu koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od jedan bilion dolara 2018. godine i prva koja je probila nivo od dva biliona dolara, prošle godine.

Međutim, Microsoft je prošle godine uspeo na kratko da nadmaši Apple po tržišnoj kapitalizaciji, pošto je pandemija izazvala haos u lancima snabdevanja, a u junu ove godine je dostigao tržišnu vrednost od 2.000 milijardi dolara, nakon što je prvi put za pet godina objavio prvo veliko ažuriranje svog Windows programa, navodi CNBC.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos