Srpski naučnik izumio uređaj, koji sprečava zamenu ili krađu beba

Foto: Pixabay

Srpski mladi naučnik, Komlen Lalović, patentirao je izum koji sprečava krađu ili zamenu beba u porodilištima, tako što je napravio uređaj za uzimanje otisaka prstiju majke i bebe, kako bi se odmah na porođaju dokazalo materinstvo.

Projekat je podržalo Ministarstvo zdravlja Srbije, a nekoliko porodilišta je zainteresovano i da ga primeni, javlja RTS.

Istraživanja su trajala godinama, uređaj je napravljen i uslediće njegovo testiranje. Uređaj radi jednostavno, a postupak je neinvazivan, bezbolan, praktičan i jeftin.

Na samom momentu rođenja, majka i beba daju otisak prsta, on se šifruje i vezuje u jedan šifrovan podatak. Pri izlasku iz porodilišta, majka i beba ponovo daju otisak i upoređuje se da li je on identičan. Ukoliko jeste, onda je to dokaz da je beba sto posto vaša.

Na pitanje, da li može i fizički da se onemogući da se beba ukrade, Lalović je odgovorio potvrdno i dodao da je dovoljno staviti ovaj uređaj na izlazu iz porodilišta i nema izlaska bez skeniranja.

“Čak rešava i neke teške slučajeve, kao što je smrt bebe, koja se dešava. Taj otisak prsta je rezidentan dva, tri časa i može se tačno utvrditi koje je dete preminulo”, dodao je Lalović.

Na ovu ideju je došao pre nekoliko godina kad je saznao da će postati otac, a biometrija je bila tema njegovog doktorskog rada.

Lalović je istakao da je naučno dokazano, da se jedino otisak prsta formira do sedmog meseca trudnoće i ostaje takav do kraja života, dok se sve ostale biometrije menjaju.

“Beba ima formiran otisak prsta na samom momentu rođenja. To je tačno, ali niko u svetu to do sada nije empirijski dokazao. Ja sam to, zajedno sa svojim timom, premijerno dokazao i prvi u svetu imamo objavljeno i naučno dokazano da beba ima formiran otisak prsta”, kaže Lalović.

Prema njegovim rečima, na osnovu svih tih istraživanja je osmislio uređaj koji može da inkomporira sve to i garantuje identitet beba u porodilištu.

Projekat ima i podršku Ministarstva zdravlja, a za izum su zainteresovani Gradska bolnica u Subotici i Klinički centar Niš, dok će beogradsko porodilište “Narodni front” biti prvo koje će početi da ga primenjuje.

Istraživanja pokazuju da od četiri miliona novorođenih beba u svetu, čak 28.000 bude zamenjeno u porodilištu.

Brojni su slučajevi ukradenih beba u Srbiji, koji već decenijama potresaju javnost. Ovakav vid zaštite bi u porodilištu zauvek rešio takve probleme, navodi RTS.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos