U Barseloni otvorena najveća izložba Muzeja Nikola Tesla

Foto: Wikimedia commons

U Muzeju Kozmo Kaiša je u Barseloni svečano otvorena izložba Muzeja Nikole Tesle.

Svaki kutak u prostoru od 1.000 kvadratnih metara je brižljivo osmišljen i oživljen neobičnom i kreativnom scenografijom, koju dopunjavaju mnogobrojni eksponati koji publici približavaju život i rad genijalnog srpskog pronalazača, Nikole Tesle.

Otvaranje izložbe je izazvalo izuzetno veliko interesovanje publike i medija.

Direktorka Muzeja Nikola Tesla, Ivona Јevtić, izjavila je da ova izložba predstavlja krunu jedne međunarodne saradnje i izrazila je veliko zadovoljstvo što su Nikola Tesla i blago Srbije predstavljeni na jedan dostojanstven, a ipak savremen način.

Istakla je da je Kozmo Kaiša jedan od najčuvenijih muzeja u svetu u pogledu predstavljanja nauke i tehnike, te da je ponosna što je imala priliku da sarađuje sa njima. Dodala je da Muzej Nikola Tesla organizuje već nekoliko godina vrlo uspešne i posećene izložbe širom sveta, ali da ova postavka predstavlja nešto posebno. Ujedno, ovo je najveća izložba koju je Muzej Nikola Tesla organizovao još od svog osnivanja davne 1952. godine, rekla je Ivona Јevtić.

Na izložbi su prikazani radni modeli indukcionog motora sa rotorom u obliku diska, model indukcionog motora sa rotorom u obliku jajeta, čuveni Teslini transformatori (elektronski i varničar), model Teslinog sistema četiri kola u rezonanci, model Teslinog teledirigovanog broda sa daljinskim upravljačem, Teslin ventilator i još neki. Od maketa su izložene neke od najreprezentativnijih i najinteresantnijih, poput makete Adamsove centrale na Nijagari, makete Tesline laboratorije u Kolorado Springsu i vrlo zanimljiva maketa aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, kao i još neke koje su izrađene posebno za ovu priliku.

Prikazani su i mnogobrojni dokumenti iz Tesline lične arhive, ali i ono što je svakoj publici vrlo interesantno – replike nekih Teslinih ličnih stvari, poput šešira, rukavica, odela, cipela, kravata i slično. Takođe, posetioci će moći da vide i repliku posmrtne maske Nikole Tesle, koju muzej retko izlaže.

Izvor Nezavisne/Novosti.rs
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos