Bećković: Njegoša komadaju, da bi se s njim lakše razračunali

Foto: TSD

Akademik, Matija Bećković, izjavio je da do danas ne prestaje odavno započeto razdvajanje i komadanje svetovnog od duhovnog Petra Drugog Petrovića Njegoša, a sve ne bi li se sa njim lakše razračunali.

“Nismo li se u to uverili i ovih godina, u času kad se tadašnja vlast u Crnoj Gori odrekla svoje nacionalne prošlosti? Lozinka – “Ne damo svetinje”, nije značila samo ne damo hramove, već i ne damo jezik, pismo, ime, istoriju, pamćenje…”, rekao je Bećković za Glas Srpske.

Bećković je naglasio, da Njegoša cenzurišu s namerom da njihovo mišljenje bude i Njegoševo.

On je istakao da je Sveti Sava živeo u 12. veku, a najviše stradao u 20. veku, dok je Njegoš živeo u 19. veku, a najviše je posmrtno stradao u 20. i 21. veku.

“Јedan je spaljen, a drugi sedam puta sahranjivan i još nije sahranjen. Uvlačeni su ni krivi ni dužni u aktuelne događaje, svlačeni na zemlju, povlačeni i tumačeni na najprizemnije i najvulgarnije načine. To su presedani kakvi se u drugim kulturama ne mogu ni zamisliti”, upozorio je Bećković.

Bećković je podsetio da za života Njegoš nije pročitao nijednu književnu kritiku, prikaz očigled ili osvrt na svoje delo.

On kaže da bi neko, ko bi u svetu tumačio Dantea Aligijerija i Vilijama Šekspira, kao što poneko kod nas tumači Njegoša, taj bio na slobodi samo zbog nebudnosti medicinske službe.

Bećković je podsetio da je Јovan Cvijić napisao da nema nikoga drugoga u srpskoj književnosti koji bi bio tako potpun predstavnik najdubljeg osjećajnog i mislenog u našem narodu, te da je Nikolaj Velimirović dokazivao da se po svojoj religioznosti nijedan Srbin ne može meriti sa Njegošem.

On je istakao da ni Gete ni Puškin nemaju takvu ulogu u životu svog naroda, kakvu ima Njegoš.

Na pitanje, postoji li nada da se u dogledno vreme oskrnavljene kosti vladikine, sedam puta sahranjivane, vrate u grobnu crkvu na vrh Cetinja, Bećković je naglasio da je vreme da se posle dugog stranstvovanja vrati i Lovćen i kapela na njemu kao simbol ozdravljenja, pomirenja i povratka sebi.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos