Par se razveo, pa sud odlučivao o starateljstvu nad psom!

Foto: Pixabay

Španski sudija je odlučio da dodeli zajedničko starateljstvo razvedenom paru, koji je od suda zatražio da utvrdi s kim bi trebao da nastavi da živi njihov kućni ljubimac, pas Panda.

Sud u Madridu je smatrao da su obe strane jednako odgovorne i da trebaju da nastave da brinu o svom psu.

Španija trenutno priprema nacrt novog zakona, po kom se životinje više neće smatrati “objektima”, nego će zakonski biti priznate kao živa bića.

Ovaj status će olakšati sudski proces kad jedan od partnera zatraži zajedničko starateljstvo nad ljubimcem nakon razvoda.

Španski par je kao dokaz sudu predao ugovor o usvajanju, račune usluga veterinara i fotografije, na kojima su oboje snimljeni sa psom.

Panda će odsad provoditi po mesec dana naizmenično kod jednog i drugog staratelja.

Sudija je procenio da “dokazi u postupku otkrivaju prisan odnos između oba tužitelja i psa, koji je vredan zakonskog starateljstva”.

Zakoni o starateljstvu nad psima u svetu

U Velikoj Britaniji, psi se po zakonu smatraju “neživim bićima”, odnosno predmetima poput automobila, kuća ili ostalih ličnih predmeta. Slučajevi starateljstva se svode na utvrđivanje toga ko je jedini vlasnik.

U Australiji ne postoji zakon o tome kakve bi odluke trebali donositi sudovi nakon prekida ili razvoda para, kad su u pitanju kućni ljubimci.

Francuzi su svoj zakon izmenili 2014. godine

U skladu s njim, kućni ljubimci se smatraju “živim i osećajnim bićima”, a ne “pokretnom robom”. Novi status za francuske kućne ljubimce znači da u brakorazvodnim parnicama parovi imaju pravo da se bore za zajedničko starateljstvo.

Izvor Nezavisne/Index.hr
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos