Postporođajna depresija kod majki

Izvor: Pixabay.com

Majčinstvo je najlepši period svake žene, ali i period koji u vašem životu donosi najveće promene. Neke žene bez obzira na to kakav su porođaj imale, uživaju u prinovi i ulozi majke, dok druge teško proživljavaju to razdoblje privikavanja na novu situaciju, novu odgovornost, svoje novo telo i novu ulogu.

Iako je rođenje djeteta najlepša stvar koja se može desiti u ženinom životu, ipak je normalno da se žene osećaju umorno, neraspoloženo i razdraženo poslije poroda. Po stišavanju uzbuđenja zbog konačnog susreta sa svojom bebom, kao reakcija na novu životnu situaciju, kod nekih porodilja može nastati niz zbunjujućih emocionalnih doživljaja koja se manifestuju kao postporođajna tuga (baby blues), postporođajna depresija i postporođajna psihoza.

Između trećeg i petog dana poslije poroda kod većine porodilja nastupa “baby blues”faza koja se manifestuje kao umor, neraspoloženost, tuga i pretjerana briga za djetetom. Ova faza je potpuno normalna i prolazi spontano i ne bi trebalo da traje duže od dvije nedjelje. Pomoć porodice u brizi oko djeteta, te pružanje emocionalne potpore uveliko pomaže ženama da prebrode ovo stanje.

Ako simptomi tuge i teskobe potraju duže od dvie sedmice onda to može da ukazuje na nastajanje postapartalne depresije.

Vreme nastajanja varira, obično počinje jedan do dva meseca poslije porođaja, nekad i posle nekoliko meseci. Otprilike trećina žena ima simptome već u trudnoći koji se nastavljaju i poslije porođaja. Ne postoji samo jedan razlog zašto dolazi do postporođajne depresije. Najčešći razlozi su fizičke promjene – zbog drastičnog pada estrogena i progesterona, kao i hormona tiroidne žlijezde, zbog čega se porodilje osjećaju umorno i usporeno. Drugi razlog je suočavanje sa činjenicom da su sada potpuno odgovorne za život bebe, a to je veliki teret za relativnu slobodu, koju su prije porođaja posjedovale. Takođe, mnogi životni problemi mogu da doprinesu nastanku depresije, briga o drugom djetetu, poteškoće sa dojenjem, finansijski problemi, manjak podrške partnera i porodice…

Najčešći simptomi kod postpartalne depresije su česte promjene raspoloženja, često plakanje i razdražljivost, nemogućnost brige za sebe i dijete, negativne misli i teškoće u pamćenju, pretjerana briga, anksioznost i poteškoće u stvaranju emocionalne veze sa djetetom.

Najčešća i najočiglednija posljedica postporođajne depresije je redukovana interakcija između majke i bebe. Pod ovim se podrazumijeva da majka obraća manje pažnje na dijete, pruža mu manje fizičke nježnosti (dodira, maženja, uzimanja u ruke) i manje se uključuje u vokalnu i vizuelnu komunikaciju sa bebom (manje se gleda sa bebom i manje se osmjehuje, manje razgovara sa bebom i manje joj priča).

Kao posljedica smanjene interakcije majke i bebe, dijete može da ima problema sa razvojem ili se neki od bazičnih razvojnih procesa (prohodavanje, usvajanje govora) mogu odvijati sa zakašnjenjem u odnosu na uobičajno. Pored toga, kod djece čije majke nisu liječile postporođajnu depresiju, kasnije mogu da se jave emocionalni problemi i problemi u ponašanju.

Lečenje postporođajne depresije se razlikuje u zavisnosti od toga koliko je depresija ozbiljna pa nekada može i pomoći psihološko savjetovanje, a nekada je potrebno uzimati i određenu medikamentoznu terapiju.

Pored stručne pomoći korisno je uzeti u obzir i sljedeće savjete koje sami možete primijeniti:

– nemojte imati previsoka očekivanja od sebe u pogledu toga kako bi trebalo da se osećate,

– budite u kontaktu sa članovima porodice i prijateljima koji vam mogu pružiti podršku,

– negujte svoju vezu sa partnerom,

– nađite vremena za odmor…

Neka vam vaše mentalno zdravlje bude na prvom mjestu. Ni u jednom momentu vam vaše beba to neće zamjeriti.

Patiti od depresije ne treba da bude tabu tema. Ona se može izlečiti odgovarajućom podrškom porodice, psihologa i ako treba psihijatra.

Piše: Marijana Ćurić, psiholog i TA praktičar

Izvor Katera
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos