Nemačke pokrajine pooštravaju korona-pravila

Izvor: wikimedia

U nemačkoj pokrajini Baden Virtemberg od danas su na snaži stroža korona-pravila. Saksonija i Bavarska takođe razmatraju slične mere. Istovremeno, sedmodnevna incidencija u Nemačkoj je u blagom padu.

Zbog porasta broja novih infekcija korona-virusom, premijeri nemačkih pokrajina žele da ponovo uvedu strože mere. U Baden Virtembergu već danas na snagu stupaju stroža pravila, jer je ta pokrajina došla do granice nakon koje poseže za strožim merama.

A granica je zapravo – kada dva radna dana za redom na odeljenjima intezivne nege bude zauzeto 250 kreveta s pacijentima obolelim nakon zaraze korona-virusom ili kada u roku od pet dana osam osoba na 100.000 stanovnika sa simptomima kovida bude primljeno u bolnice.

Pooštrene mere pogađaju pre svih osobe koje se do sada nisu vakcinisale protiv korone. Izuzimaju se oni koji ne smeju da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga.

No, takozvano „pravilo 3G“ (vakcinisani, izlečeni ili testirani) i dalje važi prilikom poseta kulturnim i drugim manifestacijama. Međutim, osobe koje nisu vakcinisane ili nemaju potvrdu da su preležale koronu, moraju da prilože negativan PCR-test, koji je pak znatno skuplji od brzog testa. Brzi antigen-test u Nemačkoj košta od 13 do 60 evra, a PCR-test od 60 do čak 200 evra. Cena varira zbog toga koliko brzo su osobi koja se testira potrebni rezultati testa.

Odlazak u bioskop ili na bazen takođe je moguće samo sa PCR-testom, opet za nevakcinisane. Osim toga za nevakcinisane građanke i građane ponovo važi ograničenje kontakta. Tako se članovi jednog domaćinstva mogu sastati sa još maksimalno pet drugih osoba. Izuzimaju se deca i mladi do 17 godina starosti, vakcinisani, osobe koje su preležale koronu ili oni koji ne smeju da se vakcinišu.

Slede Saksonija i Bavarska?

Pored Baden Virtemberga i druge pokrajine razmatraju pooštravanje mera. U Saksoniji bi tako poseta manifestacijama u zatvorenim prostorima i restoranima trebalo da bude moguća osobama po principu „pravila 2G“ (izlečeni i vakcinisani). Vlada Saksonije narednog petka želi da donese odluku da li će te mere i stupiti na snagu.

Bavarska vlada već danas (3.11.) razmatra uvođenje strožih korona-pravila. Premijer Markus Zeder (CSU) već se izjasnio za strožu primenu „pravila 2G“. Neki okruzi u Bavarskoj to već doduše i primenjuju, s obzirom na veliki broj zaraženih koronom.

Takođe bi moglo ponovo da stupi na snagu pravilo da deca u školama moraju da nose maske – a to pravilo je u Bavarskoj ukinuto pre samo mesec dana.

20.380 novozaraženih u poslednja 24 časa

Prema statistici Instituta Robert Koh, Bavarska ima treću najveću sedmodnevnu incidenciju u odnosu na druge nemačke pokrajine – ona trenutno iznosi 228,4. U čitavoj Nemačkoj sedmodnevna incidencija u poslednja 24 časa blago je pala – sa 153,7 na 146,6. Ukupan broj zaraženih je 20.380.

Ispred Bavarske je Saksonija sa sedmodnevnom incidencijom 289,7 i Tiringija sa trenutno najvećom sedmodnevnom incidencijom u Nemačkoj – 338,2 zaraženih u roku od sedam dana na 100.000 stanovnika.

Međutim, moguće je da je zbog praznika Svih Svetih, koji se ovog ponedeljka obeležavao u pet pokrajina, prijavljeno manje slučajeva. Robert Koh je takođe prijavio da su tokom poslednja 24 časa od posledica zaraze korona-virusom umrle 194 osobe.

Od početka pandemije u Nemačkoj je od posljedica kovida umrlo 96.000 ljudi. U celoj zemlji do sada je zaraženo više od 4,6 miliona ljudi, a više od 4,3 miliona je izlečeno.

Pokrajinski ministri zdravlja trebalo je da u četvrtak i petak razgovaraju o razvoju situacije s pandemijom, ali je novoizabrani premijer Severne Rajne Vestfalije, Hendrik Vist (CDU) zatražio da se sastanak održi sledeće sedmice.

Istovremeno, ne smatraju svi pokrajinski šefovi vlada da je sastanak neophodan. „O novim koracima po pitanju korone razgovarali smo pre deset dana. Otada nije bilo značajnih novih saznanja“, citirala je agencija dpa premijera Donje Sakosnije Štefana Vajla.

I premijer Šlezvig-Holštajna, Danijel Ginter (CDU) ne vidi potrebu za savetovanjem vlade Nemačke i vlada pokrajina. S njegove tačke gledišta, pokrajine već imaju u rukama neophodne instrumente za borbu protiv pandemije.

Tirinški premijer Bodo Ramelov (Levica) smatra da je odgovornost na saveznom ministru zdravlja. Jens Špan bi, smatra Ramelov, trebalo da na osnovu odluka poslednje konferencije na saveznom nivou dâ preporuke kako da se dalje postupa s pandemijom. O svemu bi na kraju trebalo da odluči Bundestag.

 

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.