Rusija umanjuje isporuke gasa Evropi

Izvor: Piksabaj

Od početka nedelje, energetski gigant Gasprom, koji kontroliše država, smanjio je za 25 odsto svoje isporuke prirodnog gasa Ukrajini i u jednom trenutku potpuno obustavio snabdevanje gasovodom koji je prolazio kroz Poljsku.

Gasprom kaže da su zahtevi kupaca u Evropi ispunjeni i smatra da ispunjava sve ugovorne obaveze. Međunarodna agencija za energetiku i evropski zakonodavci optužili su ruskog energetskog giganta da namerno ne čini dovoljno da poveća isporuke prirodnog gasa Evropi.

„Ne postoji komercijalno opravdanje za takvo ponašanje“, rekao je novinarima u sredu u Kijevu Sergej Makogon, šef ukrajinskog operatera prenosnog sistema gasa GTSO. On i drugi kritičari Kremlja navode da smanjenje isporuke prirodnog gasa predstavlja jasan dokaz da Kremlj koristi energiju kao političko oružje i da namerno odlučuje da pogorša energetsku krizu u Evropi.

Rusija je takođe navodno prestala da isporučuje termo ugalj Ukrajini i naložila Belorusiji da prestane da Ukrajini isporučuje struju.

Do smanjenja isporuke prirodnog gasa došlo je pošto je rusko ministarstvo spoljnih poslova u sredu obavestilo holandsku vladu da deportuje Toma Veninka, koji je od 2015. bio ruski dopisnik dnevnih novina De Volkskrant.

Ruske vlasti su ranije ove nedelje oduzele Veninku boravišnu dozvolu, dajući mu tri dana da napusti zemlju, zbog dva stara administrativna prekršaja, navodi De Volkskrant. Venink je kažnjen pre dve godine jer je kasnio sa podnošenjem rutinske ponovne registracije imigracionim vlastima, a prošle godine je kažnjen zbog posete ograničenom bezbednosnom području u dalekom severoistočnom Sibiru bez prethodne dozvole.

Izvor VoA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.