Većina Nemaca za obaveznu vakcinaciju

Izvor: Piksabaj

Broj zaraženih u Nemačkoj ponovo raste, korona se vraća na velika vrata Međutim, samo svaki četvrti Nemac strepi od mogućeg zaražavanja korona-virusom. Ovo je nalaz aktuelnog ispitivanja javnog mnjenja koje se redovno sprovodi po nalogu Prvog programa nemačke televizije (ARD). Reprezentativna anketa „Nemački trend“ (Deutschlandtrend) sprovedena je ove nedelje i u njoj je učestvovalo 1.329 osoba koje imaju pravo glasa. Ispitanici su na pitanja odgovarali telefonom ili elektronski.

Nemci se više boje da bi se nevakcinisana deca mogla zaraziti nego što brinu o mogućoj sopstvenoj zarazi (57%). Još više građana (62%) se pribojava da bi stariji sugrađani mogli da obole. Sličan procenat građana (57%) zabrinut je zbog mogućnosti da se merama ponovo ograniči javni život. Jedan odsto više njih zabrinuto je zbog mogućeg ponovnog preopterećenja zdravstvenog sistema.

Procenat vakcinisanih u sporom rastu

U oblastima koje su naročito pogođene, bolnice već upozoravaju na razvoj situacije. Trenutno se zaražava duplo više vakcinisanih ljudi nego ranije, ali na intezivnoj nezi se nalaze uglavnom nevakcinisane osobe.

Pošto u Nemačkoj sporo raste broj vakcinisanih osoba, brojni su zagovornici obaveznog vakcinisanja za određene profesije. Primeri za to su medicinski pozivi i profesije u negovateljskoj oblasti. Čak je i podrška za opštu obavezu vakcinisanja porasla sa 46 na 57 odsto.

Lokdaun-lajt za nevakcinisane

Za ljude koji ne žele da se vakcinišu u Nemačkoj je ionako sve neugodnije. Saksonija je prva nemačka pokrajina koja je zbog naglog porasta broja zaraženih na celoj teritoriji uvela takozvano „pravilo 2G“ – samo vakcinisani ili oni koji su preležali koronu imaju pristup javnim priredbama, restoranima i klubovima.

Za oštrija antipandemijska pravila sada se izjašnjava 29 odsto ispitanika, a to je čak 16 odsto više u odnosu na oktobarsku anketu. Skoro pola ispitanika (46%) smatra da su trenutne mere primerene. To je pad od 14 odsto. Skoro svaki četvrti Nemac koji je učestvovao u anketi (23%) smatra da su sadašnje mere preterane, a takvih odgovora je manje za dva odsto u odnosu na prošlu anketu.

 

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.