STUDIJA: KOLIKO DUGO OD ZARAZE ŠTITE VAKCINE FAJZER, ASTRAZENEKA I MODERNA

Izvor: Pixabay

U naučnom časopisu The Lancet objavljena je studija švedskih naučnika sa Univerziteta Umea o učinkovitosti vakcina tokom vremena.

Struka još nije uradila recenziju studije.

U studiji pod nazivom “Učinkovitost vakcinacije protiv covida-19 protiv rizika od simptomatske infekcije, hospitalizacije i smrti do 9 mjeseci: Švedska kohortna studija ukupne populacije” analizirano je kako učinkovitost vakcina blijedi vremenom.

Studija je sprovedena na čak 842.974 para vakcinisanih i nevakcinisanih (ukupno više od 1.6 miliona ljudi), uključujući pojedince vakcinisane s dvije doze vakcina ChAdOx1 nCoV-19 (Astrazeneca), mRNA-1273 (Moderna) ili BNT162b2 (Fajzer) i nevakcinisane osobe. Podaci su prikupljeni od 12. januara do 4. oktobra 2021, objavljeno je.

 

Šta je otkriveno?

Učinkovitost vakcine fajzer protiv infekcije progresivno je opadala s 92% između 15 i 30 dana nakon vakcinisanja na 47% između 121 i 180 dana nakon vakcinisanja, a od 211. dana nadalje nije se mogla utvrditi učinkovitost u odnosu na nevakcinisane.

Učinkovitost je slabila nešto sporije za modernu i procijenjena je na 59% od 181. dana nakon vakcinisanja nadalje.

Nasuprot tome, učinkovitost astrazeneke uopšteno je bila niža i brže je slabila, a od 121. dana nakon vakcinisanja nije se mogla detektovati učinkovitost protiv zaraze u odnosu na nevakcinisane.

Uopšteno, učinkovitost svih vakcina protiv zaraze bila je niža i brže je slabila među muškarcima, starijim osobama i osobama s komorbiditetima.

 

I dalje velika zaštita od teških ishoda bolesti

“Učinkovitost vakcine protiv simptomatske infekcije covidom-19 progresivno pada tokom vremena u svim podgrupama, ali različitom brzinom u zavisnosti od vrste vakcine i brže za muškarce i starije slabe osobe.

Učinkovitost protiv teških bolesti ostaje visoka kroz 9 mjeseci iako brže opada za muškarce, starije slabe osobe i osobe s komorbiditetom.

To jača obrazloženje zasnovano na dokazima za primjenu treće doze”, objavili su naučnici.

Izvor Nezavisne novineI
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos