DRAGULJ PRAVOSLAVNE POLJSKE – CRKVA SVETOG DUHA U BJALISTOKU

Izvor: Goran K Nikolic

Na severoistoku Poljske, uz samu granicu sa Belorusijim i Litvanijom nalazi se grad Bjalistok. Središte je Podlaskog vojvodstva i najveći grad ovog dela Poljske.
Prema popisu iz 2012 grad je imao 294.193 stanovnika. Do drugog svetskog rata u njemu je živelo  je 63% Jevreja i on je bio
njihov značajni kulturni i privredni centar.

Centar Bjalistoka

U njemu se rodio i Lazar Ludvig Zamenhof (1859-1917) tvorac esperanta (planskog međunarodnog jezika).
Danas u ovom gradu Jevreja gotovo i da nema, a skoro 90% njenog stanovništva čine katolici.
Druga verska grupa po veličini su pravoslavci. Ima ih oko 8% i najvećim delom su to Belorusi, zatim Poljaci, Ukrajinci, Rusi…U Bjalistoku ili Belostoku, kako Rusi i Belorusi zovu ovaj grad, nalazi se 12 pravoslavnih crkvi (od toga je jedna vojna), Pravoslavni kulturni centar, radio Ortodoksija, Bratstvo svetog Ċirila i Metodija, Bratstvo pravoslavne omladine, Hor Aksion. Na Bjalistocnočnom Univerzitetu nalazi se i katedra za pravoslavnu teologiju. Izdaju se i časopisi „Arhe“, „Bratske poruke“, „Fos“ i „Pravoslavni pregled“. U blizini grada se nalazi i nekoliko pravoslavnih manastira

Crkava Svetog Duha 

Dragulj pravoslavlja u Bjalistoku, a i čitave Poljske je crkava Duha Svetog. Projektovao ju je Jan Kabac i to je najveći pravoslavi hram u zemlji. Počeo je da se gradi 80-tih godina prošloga veka, a osveštan je 1999 godine.
Čitava crkva je zamišljena tako da simboliše silazak Svetoga Duha na zemlju. Zidovi i kupola imaju formu plamenih jezika. Hram ima pet kupola i one  simbolizuju Isusa i četvoricu evangelista. Brod je veličine 800 m2  i u osnovi je osmougaonik. Sa istočne strane nalazi se oltarni prostor podeljen na glavni i bočni oltar (posvećen našem Svetom Savi). Autor ikonostasa je takođe Jan Kabac i on podseća na oblik crkvenih kupola.
Ikonostas je nastajao tokom deset godina, a samo zrenje i sušenje drveta hrasta trajalo je 4-5 godina. U rezbarenju su radila četiri umetnika iz Minska i četiri iz Počajeva. Prostor između slika svetaca je ispunjen motivima biljaka, vinove loze, kao i krstova i ruža. Ikone za ikonostas – ukupno 260 – uradili su Viktor Dovnar i Aleksandar Los.
Zidovi crkve pokriveni su freskama ukupne površine 6.500 kvadratnih metara  U glavnoj kupoli, u gornjem delu, stoji natpis: „Sveti, sveti, sveti je Gospod nad vojskama, napuni nebo i zemlju slavom Svojom“. Ispod su brojni heruvimi i serafimi. Ispod prozora u kupoli su nacrtani likovi anđela, a ispod njih stoji citat iz 148. Vatrenog, psalma:“ Hvalite Gospoda sa neba, hvalite Ga na visinama. Hvalite Ga, svi anđeli Njegovi, hvalite Ga svom snagom. “. U oltarskoj sobi nalazi se freska Euharistije , kao i scena vaskrsenja Lazara . U donjem redu fresaka ističe se lik Hrista u svešteničkoj odeždi i mitri, okružen jevanđelistima i apostolima, koji stoje na oblacima. U zapadnom delu kupole nalazi se još jedna slika Hrista – Sudija koji je stigao na dan poslednjeg suda Na pevnici su ikone proroka, do kojih, baš kao i do apostola, dopiru vatreni jezici koji se spuštaju sa kupole.

Neposredno uz crkvu nalazi se zvonik koji ujeno služi i kao vrata za ulazak u dvorište hrama. Visok je 70 metara i u njegovoj osnovi je kvadrat površine 12 kvadratnih metara. Ukrašen je grčkim krstovima i mozaicima. U gornjem delu tornja nalaze se kompozicije koje prikazuju Hrista sa otvorenim i zatvorenim Evanđeljem, Bogorodicom i pokrovom Bogorodice. Ispod se nalaze ikone, u formi mozaika, Spasitelja, evanđelista, Svetog Grigorija, Svetog Nikole čudotvorca i Čenstohovske ikone Bogorodice. Ukupna ikonopisana površina zvonika iznosi 60 kvadratnih metara.

Na zvoniku se nalazi deset zvona od kojih su četiri izlivena u Holandiji a šest u Mađarskoj. Zvona se značajno razlikuju po težini. Najveće je teško 800, a najmanje 18 kg. Postoje četiri melodije zvona i one se menjaju automatski. Na vrhu zvonika nalazi se i antena radio Ortodoksije (Pravoslavlja).

 

I šta reći za kraj? Generalno se o Poljskoj u našoj javnosti malo zna, a ovom kraju još manje. Mi Balkanci smo skloni da o ovom, malom/velikom narodau, sudimo sa visne no stvarnost je surova.A Onaj ko pridje bliže brzo će se izduvati i videće da života ima na sve četiri strane. I zato glavu dole, kofer u ruke i put pod noge.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos