- promo -

ENERGETSKA KRIZA TRESE BALKAN

Izvor: Pixabay

Vlada Severne Makedonije proglasila je energetsku krizu u snabdevanju zemlje strujom na 30 dana zbog mogućih nestašica. Vanrednu situaciju u energetici uvela je pre mesec dana i Albanija. Ceo region mogao bi da se suoči sa manjkom električne energije s obzirom na to da se najavljuju obilne snežne padavine.

U elektroenergetskom sistemu Severne Makedonije proizvodnja struje je smanjena jer je najveći domaći proizvođač termoelektrana “Bitola” zbog kvara obustavila rad. Za sada nema restrikcija, deo potrošnje se pokriva iz uvoza i povlačenjem struje iz evropske mreže.

– Proglašavamo stanje krize u snabdevanju električnom energijom. Tom odredbom utvrdili smo uslove, kriterijume i mere u slučaju energetskog kriznog stanja kao i obaveze koje iz toga proizlaze, kaže Krešnik Bekteši, ministar ekonomije Severne Makedonije.

Znalo se da je situacija alarmantna još pre 5-6 meseci i da je bilo potrebno blagovremeno reagovati i uvesti odgovarajuće mere da se zemlja spase iz situacije u kojoj se nalazimo, ističe Đorđi Manaskov iz Privredne komore Severne Makedonije.

Energetska kriza trese i Albaniju koja zavisi od uvoza struje. I u Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori preduzimaju mere, a od Nove godine u Bugarskoj najavljuju poskupljenje struje za građane, piše RTS.

Građani u Srbiji mogu da odahnu – obećano je da će cene za njih mirovati do kraja grejne sezone. Snabdevanje naše zemlje je stabilno zahvaljujući domaćoj proizvodnji, a EPS deo struje obezbeđuje i iz uvoza dok se ne završi remont Bloka B1 u TENT-u.

– Struje ima dovoljno, način na koji Elektroprivreda Srbije u ovom trenutku uvozi struju, imaju koliko ja znam tu vrstu redovnog uvoza. Spremni jesmo. Prati se situacija i ja se nadam da ćemo moći da odgovorimo izazovima koji jesu ispred nas, napominje Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Inače, na uvoz struje se dugoročno ne sme oslanjati. U bilo kakvim vanrednim okolnostima. Ugovore za izvoz zemlje mogu da stave van snage i zatvore granice za prenos struje, jer su obvezne da prvo pokriju svoje nacionalne potrebe.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos