OBELEŽAVANJE DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU U ŠTUTGARTU I MINHENU

U okviru saradnje dopunske nastave na srpskom jeziku i Generalnog konzulata u Štutgartu i Minhenu, simbolično je obeležen Dan primirja. Nesebičnim zalaganjem svih nastavnika angažovanih od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u prostorijama oba Konzulata, u Štutgartu 10.11, u Minhenu 08.11. 2021, postavljene su izložbe dečjih radova na temu Velikog rata, u koje su učenici iz svih delova pokrajine Baden-Virtemberga i Bavarske, pretočili stečena znanja sa časova srpskog jezika i istorije u likovno stvaralaštvo.

Tim povodom, na otvaranju izložbe u Konzulatu u Štutgartu, generalni konzul Dragan Dimitrijević, rekao je :
„Ovo je još jedan pokazatelj izvanredne saradnje Generalnog konzulata u Štutgartu i nastavnika koji realizuju nastavu na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg na čelu sa koordinatorkom Tatjanom Popović. Iz dečjjih radova se vidi da su nastavnice uspele da približe deci ovaj istorijski period ratnog vihora i ukažu na značaj obeležavanja Primirja i važnost sećanja na sve žrtve rata.“
U okviru izložbe u Štutgartu, pored simbola praznika i crteža poprišta slavnih bitaka i spomenika palim borcima, mali umetnici velikog srca, izražavajući svoju kreativnost, po slobodnom izboru slikali su i vojskovođe i heroje Velikog rata. Mnoge crteže krasili su likovi junaka Kolubarske bitke, vojvode Živojina Mišića, junaka Cerske bitke, vojvode Stepe Stepanovića, srpske heroine Prvog svetskog rata, Milunke Savić, žene sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, kao i njihovog omiljenog junaka Velikog rata, malog Momčila Gavrića, koji je sa samo osam godina stekao čin kaplara i bio učesnik Solunskog fronta. Izložbu su ukrasili i nacionalni simbol Srbije, srpski opanak, kao i minijaturna bista srpskog vojnika izrađeni od gline veštim rukama učenika iz Manhajma.
Simbol Dana primirja u Srbiji je cvet Natalijina ramonda, koji je dobio ime po kraljici Nataliji i koji je zbog sposobnosti da se potpuno oporavi i nakon što mu se i poslednja latica osuši, u botanici poznat i kao cvet feniks. U okviru kreativnih radionica, tokom vannastavnih aktivnosti, učenici iz Degerloha napravili su pregršt ovih cvetova, u obliku amblema, koje su svi posetioci Konzulata u Štutgartu, u nedelji praznika, dobili na poklon kako bi njime ponosno ukrasili svoje revere.
Zahvaljujući uspešnoj saradnji srpske škole i Generalnog konzulata, u prostorijama konzulata u Minhenu, 8. novembra nastavnice Aleksandra Cvetković iz Ingolštata, Ivana Đurić iz Pasaua, Gordana Budiša iz Nirnberga i Tatjana Hot iz Minhena, takođe su postavile tematsku izložbu radova svih svojih učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u pokrajini Bavarska. U znak sećanja na heroje koji su stradali u Prvom svetskom ratu, njihovi đaci su portretima generala i vojvoda Velikog rata i heroja koji su stradali u Prvom svetskom ratu crtežima ordenja, narodne nošnje, ćilima, iskazali svoju ljubav prema otadžbini.


Povodom izložbe dečjih radova, generalni konzul u Minhenu, Božidar Vučurović istakao je da su deca srpske dopunske škole u Bavarskoj svim svojim radovima crtanim perom srca, pokazala koliko su naučili i koliko vole svoju zemlju, ali i srpsku školu. Nakon otvaranja izložbe generalni konzul je svim nastavncama poklonio amblem Natalijine ramonde, koje će one sa ponosom nositi na reveru.
Na Dan primirja, delegacija Generalnog konzulata u Minhenu, na čelu sa generalnm konzulom Božidarom Vučurovićem položila je venac na groblju srpskih zarobljenika stradalih u logorima u Bavarskoj tokom Prvog svetskog rata.
Obeležavanjem Dana primirja u prostorijama Generalnog konzulata i u Štutgartu i i u MInhenu, još jednom je odato poštovanje žrtvama predaka i stradalih boraca Velikog rata, dok su izložbe dečjih radova, još jedna u nizu uspešnih vannastavnih aktivnosti u kojima se oslikava stečeno znanje učenika i prikazuje način na koji učenici neguju odnos prema nacionalnoj svesti, identitetu, kulturi i istoriji. I ono što je najvažnije, sve aktivnosti i svaki rad na svakoj izložbi, nezavisno od teme, prikazuje pre svega nemerljivu dečju ljubav prema svojoj otadžbini.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.