- promo -

AUTO INDUSTRIJA BUKVALNO GRCA

Minus 210 milijardi $, kupci čekaju na isporuke i do godinu dana, a zastoj će trajati i do 2024.

Izvor: Pixabay

Kupovina novog automobila mnogima može da bude stresna, ali poslednjih meseci ona se pretvorila u pravi košmar. Novih automobila je sve manje, i paralalno sa tim trendom cene rastu. U suštini, zagušenja u lancima snabdevanja, kombinovana sa nedostatkom čipova su ozbiljno poremetile i isporuke vozila, ali i sam proces proizvodnje u auto industrijama širom sveta koje bukvalno “grcaju”.

Prema pisanju Vašingtonposta, američka autoindustrija će ove godine proizvesti otrpilike 1 milion manje automobila nego što je uobičajeno . Nemačka auto industrija, sa druge strane, pati od ozbiljnih zagušenja u isporukama te kupci u toj zemlji moraju da čekaju svoje automobile i po nekoliko meseci, a u slučaju luksuznijih modela i do godinu dana.

Prema procenama AliksPartnersa, na globanom nivou do kraja godine ćemo proizvesti 7,7 miliona vozila manje, što je skoro duplo više od procena u maju kada su rekli da će svetu ove godine faliti oko 3,9 miliona vozila. Ukupan gubitak industrije se procenjuje na 210 milijardi dolara, piše Si-En-En Biznis.

Nestašica poluprovodnika

Proizvođači od Dženeral Motorsa do Tojote redom prijavljuju da pate od nestašice poluprovodnika, a kako je za jedan savremeni automobil potrebno i do nekoliko hiljada provodnika, oni moraju da drastično smanjuju obim svoje proizvodnje.

Porudžbine ove sirovine su proizvođači smanjili još početkom pandemije, ali sa prvim znacima oporavka potražnja za vozilima je taman toliko porasla da je problem maltene nastao.

Paralelno sa manjim porudžbinama od strane autoindustrije, proizvođači telefona, kompjutera i drugih gedžeta su od početka pandemije pokušali da prikupe što veći broj istih tih komponenti, a istovremeno se desio i niz drugih problema što vezanih što nevezanih za pandemiju koji su proizvodnju poluprovodnika dodatno poljuljali.

U martu ove godine jedna od fabrika Renesansa, jednog od najvećih proizvođača poluprovodnika u svetu, se zapalila. Nisan, Tojota, Honda i mnogi drugi proizvođači su upravo od ove kompanije dobavljali svoje zalihe poluprovodnika i mikročipova, piše Bi Bi Si.

Isto tako je u Teksasu u februaru jedna fabrika NXP poluprovodnici nastradala u snežnoj oluji, a u avgustu su fabrike za proizvodnju ovih komponenti u Maleziji morale da budu ugašene zbog pandemije.

Ceo nemački automobilski sektor izveštava o zatvaranju dela proizvodnih pogona. Proizvođači se sada fokusiraju na izradu skupljih modela s većim maržama koji rezultiraju većom zaradom.

– Audi neće uspeti da poveća proizvodnju u bliskoj budućnosti jer ne uspeva da nabavi potrebnu količinu čipova, a kriza u snadbevanju čipovima produžiće se i na “dobar deo” 2022. godine – upozorio je izvršni direktor nemačkog proizvođača automobila, prenosi Rojters.

U Velikoj Britaniji proizvodnja pala na nivo iz 1956. godine

Koliko je problem drastičan, svedoči i podatak Udruženja proizvođača i trgovaca motornim vozilima iz Velike Britanije, koji pokazuje da je proizvodnja pala na nivo iz 1956. godine.

U julu ove godine oni su uspeli da proizvedu samo nešto više od 53.000 vozila, što je manje za 37 odsto i od pandemijske 2020. godine.

– Pored nestašica, gašenja fabrika i manjak radne snage su doprineli ovako lošim rezultatima, stoji u saopštenju Udruženja.

Iz Boša kažu da lanci snabdevanja više ne igraju ulogu

Nemačka kompanija Boš, koja je najveći proizvođač delova za automobile, saopštila je da veruje da svetski lanci snabdevanja u automobilskoj industriji nisu više prikladni, i iaju

Herald Kroeger, član upravnog odbora Boša, je polovinom godine izjavio za CNBC da su nas lanci snabdevanja izdali i da prosto ne mogu da pokriju potrebe ne samo proizvođača automobila već i svih drugih kojima su potrebni.

– Sve probleme u lancima snabdevanja je do sada rešavala automobilska industrija, ali verujem da dolazi vreme da se to menja. Potražnja za ovim komponentama kako vreme odmiče sve više prolazi, rekao je tom prilikom Kroeger.

Problemi i sa drugim materijalima

Drugi presudan faktor za nestašice automobila, je taj što je pored poluprovodnika problem nastao i u nabavi drugih materijala.

Prema rečima direktora Fordaza Evropu, Gunara Hermana, da ta kompanija se suočava sa nestašicama i drugih materijala pored poluprovodnika.

– Nisu problem samo poluprovodnici, kaže on, i dodaje “litijum, plastika i čelik su nam dostupni u manjim količinama nego što nam je potrebno”.

– Samo zbog nestašica sirovina bi cene mogle da rastu, zaključučje on, prenosi CNBC.

U pojedinim proizvodnim pogonima zalihe polugotovih automobila već su se počele da se gomilaju, pa su neki proizvođači počeli da prodaju vozila bez dodatne opreme.

 

U Nemačkoj nov auto čekaju i do godinu dana

– Rokovi isporuke za većinu automobila stabilizovali su se između tri i šest meseci, rekao je Marcus Veler, analitičar nemačkog udruženja automobilske industrije, nemačkoj novinskoj agenciji DPA, dodajući da bi se čekanje na luksuzne modele moglo produžiti na devet meseci ili čak jednu godinu.

Nestašice će trajati najkraće do 2023.

Nestašica poluprovodnika će prema rečima generalnog direktora američke kompanije za proizvodnju istih (Marvel), Met Marfi, trajati tokom čitave sledeće godine, ako ne i duže.

– Trenutno, na svakom tržištu gde postoji potreba za ovim proizvodima beleži se drastičan skok potražnje. Ja sam u ovoj industriji 27 godina, i nikada nisam video tako nešto, kaže Marfi za CNBC.

– Ako se ova situacija ne smiri, najverovatnije nas i sledeće godine čeka težak period, kaže on i dodaje, da ako industrija uspe da proširi svoje kapacitete možemo da očekujemo da će se problem rešiti, prenosi CNBC.

-Ipak, to ne može da se desi pre 2023. godine, ako ne i 2024. godine, i sa tim moramo da se pomirimo, zaključuje on.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos