AUSTRIJA: OD SUTRA”LOCKDOWN” ZA NEVAKCINISANE

Arhiva

Evropa je ponovo postala epicentar pandemije COVID-19, što je navelo neke vlade da razmotre ponovno uvođenje nepopularnih karantina.

Tako Austrija od ponedeljka, 15. novembra, stavlja milione ljudi koji nisu u potpunosti vakcinisani protiv koronavirusa u izolaciju kako bi se izborila sa porastom infekcija na rekordne nivoe.

Otprilike 65 odsto stanovništva Austrije je u potpunosti vakcinisano protiv COVID-19, što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi.

„Incidencija kod vakcinisanih opada, ali nastavlja eksponencijalno da raste za one koji nisu vakcinisani. Trenutno je incidencija za nevakcinisane osobe u starosnoj grupi od 18 do 59 godina preko 1.700.

Tako da smo danas odlučili da od sutra bude izolacija za nevakcinisane u Austriji.”rekao je  austrijski kancel Alexander Schallenberg.

Mnogi zvaničnici, uključujući Šalenbergovu konzervativnu stranku i policiju, izrazili su sumnju da se takvo zatvaranje može pravilno primeniti jer se odnosi samo na deo stanovništva.

Šalenberg i ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekli su, međutim, da će biti detaljne provere policije.

“Od sutra svaki građanin, svaka osoba koja živi u Austriji mora da bude svesna da u svakom trenutku može da ga proveri policija. Između ostalih, kontrolisaćemo i 2G status i razlog ulaska u javni prostor.” istakao je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer.

Oni koji imaju 12 i manje godina biće izuzeti od karantina, prema kojem nevakcinisani mogu napustiti svoje domove samo iz ograničenog broja razloga kao što su odlazak na posao ili kupovina osnovnih potrepština.

Izvor Reuters
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.