NEVAKCINISANI – STOP

Sledeći korak za kovid propusnice: Evropske zemlje sve bliže uvođenju kontroverznog "2G" PRAVILA

Izvor: Pixabay

Iako su kovid propusnice, koji pokazuju da je osoba vakcinisana protiv kovida, negativna na nedavnom testu ili je preležala infekciju, pre svega osmišljeni za olakšavanje putovanja tokom leta, one su i dalje na snazi širom Evropa, a njihova primena postaje sve obuhvatnija i stroža.

Širom kontinenta ovi dokumenti se uveliko koriste za pristup različitim javnim objektima i okupljanjima, pa čak i radnim mestima, ali kako je novi pandemijski talas zahvatio Evropu, sve više se govori o primeni takozvanog “2G” sistema.

Za razliku od pravila 3G (geimpft, genesen, getestet) – vakcinisan, prelažao virus i testiran, 2G se odnosi samo na one koji su vakcinisani ili su prelažali virus. To u praksi znači da se javnim mestima ili većim okupljanjima ne može pristupiti ni uz negativan test na koronu.

Nema sumnje da će se oni koji su već protestovali zbog 3G sistema, tvrdeći da im krši ustavom zagarantovane slobode, još više buniti zbog oštrijeg pristupa, ali neke zemlje su već krenule tim putem.

Austrija

U Austriji je u ponedeljak stupila na snagu nova uredba o epidemiološkim merama, koja je uvela “2G” pravilo prema kojem nevakcinisani više nemaju pristup ugostiteljskim turističkim, ali i objektima zabave, kulturnim ustanovama i slično.

Zbog dramatične epidemiološke situacije samo vakcinisani ili lica koja su preležala kovid-19 u poslednjih šest meseci mogu da uđu u restorane, kafiće, noćne klubove, bioskope, pozorišta, ali i kod frizera, salone lepote… Jedini izuzeci su lica koja iz zdravstvenih razloga ne mogu da budu vakcinisana, kao i deca do 12 godine.

Uredba detaljno navodi da “2G” važi za korišćene svih usluga pružaoca usluga za koje je potreban telesni kontakt, za gastronomiju, noćnu gastronomiju, hotele. U kulturi “2G” se primenjuje u pozorištima, bioskopima, operama, ali ne i u muzejima. Takođe, “2G” važi i u sportskim objektima, a tako na stadionima, sportskim dvoranama, te i objektima zabave.

Za kršenje “2G” pravila vlasniku objekta, ali i gostu preti novčana kazna – za gosta bez “2G” potvrde kazna do 500, a za vlasnika objekta kazna do 3.600 evra. Za posete bolnicama, ali i staračkim i domovima za negu, primenjuje se “2G” uz dodatnu obavezu nošenja maske višeg nivoa zaštite FFP2. Zimski turizam, kako je navedeno, biće u potpunosti pod pravilom “2G”.Na radnom mestu ostaje na snazi “3G” pravilo, a to znači da će oni, koji nisu vakcinisani ili koji su preležali kovid-19, moći na posao uz negativan test. Dat je i prelazni rok do 14.novembra, do kada nevakcinisani na posao mogu da dođu bez testa samo ako tokom rada budu nosili FFP2 masku.

Nemačka

Nemačka je u ponedeljak objavila rekordno visok broj sedmodnevne incidencije, sa 201.1 potvrđenim slučajem korona virusa na 100.000 stanovnika. S obzirom na sve veći broj novozaraženih, sve su glasniji zahtevi za pooštravanje korona mera. Predsednik nemačke Lekarske komore Klaus Rejnhardt izasnio se za značajno proširenje primjene “2G” pravila.

U celoj zemlji, kako je istakao, samo vakcinisanima i onima koji su preležali koronu treba dozvoliti posete restoranima, javnim događajima ili bioskopima. Ukoliko je neophodno, potrebne su mere uvođenja karantina za nevakcinisane osobe.

– Kada je u pitanju osiguranje stacionarne nege, smatram da je to opravdano. Uostalom, trenutno su uglavnom nevakcinisane osobe te koje moraju da se leče zbog teškog toka bolesti u klinikama – istakao je još Rejnhardt.

Pravilo “2G” od ponedeljka je na snazi u teško pogođenoj saveznoj državi Saksoniji. Ono je, takođe, u prakci sve češće primenjivano u ugostiteljskim objektima, pa je tako dopisnik Bi-Bi-Sija iz Nemačke nedavno javio da sve veći broj lokala na ulaz stavlja “2G” oznaku.

Međutim, iako se sve više priča o uvođenju ovog pravila na nacionalnom nivou, još neimenovana vlada koju će činiti SPD, FDP i Zeleni i dalje je podeljena po tom pitanju.

Švajcarska

Kao i u ostatku Evrope, “2G” pravilo postaje realna opcija i u Švajcarskoj. To je potvrdila šefica Radne grupe za kovid Tanja Štadler.

– Ako se ništa ne preduzme, broj slučajeva korone će se udvostručiti svake dve nedelje – upozorila je prošle nedelje.

Poslednji podaci dokazuju da je u pravu. Trend je očigledno uzlazan, sa 4.541 novi slučaj prošlog vikenda, u poređenju sa 2.366 sredinom oktobra.

U ranijem intervjuu Štadlerova je prelazak sa 3G principa na 2G pravilo nazvala “realnom opcijom” ako se situacija pogorša. Po tome bi nevakcinisanima koji nisu ranije preležali kovid bilo dosta ograničeno kretanje..

– Imate različite opcije, da u potpunosti zabranite događaje, prihvatite zarazu i moguće preopterećenje bolničkog sistema ili samo da pooštrite pravila. S jedne strane, ovo se može uraditi korišćenjem maski i distance, a sa druge strane korišćenjem “2G” umesto “3G” previla – rekla je.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos