SRBIJA IMA “SUVOG ZLATA” I ZA IZVOZ

Posejano je više pšenice nego prošle godine

Izvor: Pixabay

Savetnik ministra za poljoprivredu Goran Đaković rekao je da je u Srbiji situacija odlična što se tiče pšenice, ističući da imamo dovoljno te žitarice ne samo za sopstvene potrebe nego i za izvoz.

Da li je većina mlinova u Srbiji ostala bez žita, zato što ratari čuvaju pšenicu i čekaju novu rekordnu cenu? Cene pšenice su maksimalne u Americi i Rusiji, rekord je oboren i u Evropi.

Agrarni stručnjak i savetnik ministra za poljoprivredu Goran Đaković rekao je, da je kod nas situacija odlična što se tiče pšenice, da imamo dovoljno pšenice ne samo za sopstvene potrebe nego i za izvoz.

Prema njegovim rečima, ovo je odlična cena koja odgovara i poljoprivrednim proizvođačima a čakaju ih i nova ulaganja u proizvodnju.

– Završavamo setvu pšenice, već se zeleni, lepo je ponela. Što se pšenice tiče i generalno hrane Srbija nema razloga da strahuje. Svet je tokom pandemije doživeo prevrat, poskupeli su troškovi transporta, pokidani su lanci snabdevanja, to je prouzrokovalo dodatni rast cena u svetu, to se prenelo i kod nas. Svako u biznisu ima cilj da zaradi više, istakao je Đaković, piše RTS

Đaković kaže da je tačno da je u protekla četiri meseca žito poskupelo za 50 odsto.

To je najviša cena žita do sada, rekao je Đaković i dodaje da je to dobra vest za proizvođače, ali loša vest za kupce ali i da je “red da poljoprivrednici zarade malo više, jer je to njihova plata”.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da bi mogli da poskupe francuski baget, azijska rezanca, kore za picu, Đaković kaže da je za očekivati tako nešto jer je poskupela pšenica.

– Kod nas neće toliko poskupeti jer smo veliki proizvođači pšenice. Posejali smo pšenice više nego prošle godine, koja je bila rekordna. Nemamo razloga za brigu, na duge staze cena će se stabilizovati, i ići na dole kada se sve u svetu stabilizuje, kaže agrarni stručnjak.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos