BRNABIĆEVA POZVALA PRIŠTINU DA PRISTUPI “OTVORENOM BALKANU”

Beograd -- Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je sve ostale na Balkanu koji nisu pristupili inicijativi Otvoreni Balkan da se pridruže.

Izvor: wikimedia-commons

Poziv se odnosi i na Prištinu, jer će, kaže, građani od toga imati neverovatnu korist.

Poziv je usledio na skupu u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO, koji je premijerka iskoristila i da izrazi uverenje da će Srbija tokom slovenačkog predsedavanja otvoriti dva klastera na putu evrointegracija.

“Građani koji žive u regionu imaće zaista neverovatno velike koristi od te inicijative”, rekla je Brnabićeva na otvaranju trodnevnog 101. seminara Rouz Rot “Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu” odgovarajući na pitanje parlamentaraca iz Severne Makedonije.

Naglasila je da će građani imati koristi od inicijative Otvoreni Balkan, kao i od ostalih regionalnih inicijativa, s tim da se ova razlikuje, kako je navela, samo po tome što je “mi sami vodimo”, prenosi Tanjug.

Poziv je stalno otvoren, rekla je Brnabićeva i naglasila da Otvoreni Balkan, koji podržavaju Beograd, Skoplje i Tirana, daje mogućnost da mladi ostaju u regionu, da vide da imaju više prilika za zapošljavanje, više radnih mesta, da kapital i investicije nesmetano putuju kroz region, da ovde mogu da nađu svoj dom.

Na skupu na kojem su govorili i zvaničnici NATO alijanse Džerald Konoli i Mirče Geana, kao i švajcarski ambasador Urs Šmit, a pred brojnim parlamentarcima iz Švajcarske, Luksemburga, Norveške, brojnih drugih zemalja, regiona i onih nastalih raspadom SSSR, Brnabićeva je naglasila da je Otvoreni Balkan isključivo regionalna inicijativa koja predviđa slobodu kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi.

Brnabićeva je izjavila da se nada da će Srbija tokom slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom otvoriti makar jedan novi klaster, ali da veruje da će otvoriti dva. Navela je, takođe, odgovarajući na pitanje parlamentaraca kako je zadovoljna procesom evrointegracija, da su reforme način za unapređenja zemlje, a ne zadatak koji se mora ispuniti na evropskom putu.

Brnabićeva je dodala da sa sigurnošću ne može da kaže kojom brzinom Srbija ide ka EU, jer dinamika zavisi i od država članica, a svesna je, kaže, da su neke od zemalja skeptične po pitanju proširenja.

Na pitanje kako komentariše odnose sa Rusijom i Kinom, navela je da oni ni na koji

način ne ugrožavaju Srbiju na evropskom putu, da je saradnja sa Rusijom na polju ekonomije i energetika kao i ona koju ima deo članica EU.

Premijerka je rekla da Srbija ima nerešena pitanja, ali da je usmerena na budućnost i na održanje mira.

Izvor b92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos