BAJDEN I SI: SARADNJA UMESTO KONFROTACIJE

Izvor: Pixabay

Američki predsednik Džozef Biden upozorio je svog kineskog kolegu Sija Đinpinga na opasnost koja preti od konfrontacije dve najveće svetske ekonomije. Bajden je na video-konferenciji ukazao na odgovornost obojice da se pobrinu za to da „konkurencija između naših zemalja ne preraste u sukob – namerno ili nenamerno“.

Obe strane moraju iskreno da kažu oko čega su saglasne, rekao je američki predsednik i dodao: „I da sarađujemo tamo gde se naši interesi prepliću, posebno kod važnih globalnih pitanja, poput klimatskih promena“. Za obe zemlje je važno da zauzmu odgovornu vodeću ulogu u svetu, istakao je Bajden.

Globalni izazovi

Si je pak pozvao Bajdena – kojeg je nazvao „starim prijateljem“ – na užu saradnju. „Kina i Sjedinjene Države moraju da ojačaju komunikaciju i kooperaciju“, izjavio je šef kineske države i partije, i naglasio da obe zemlje moraju međusobno da se poštuju i da mirno žive jedna s drugom. Takođe je napomenuo da Kina i SAD moraju da opravdaju svoju međunarodnu odgovornost kao stalne članice Saveta bezbednosti UN.

Si je rekao da zajedno s Bidenom želi da „preduzme aktivne korake kako bi se odnosi između Kine i SAD kretali u pozitivnom smeru“. Kineska novinska agencija Sinhua prenela je i njegovu izjavu da su dobri odnosi važni kako bi se podsticao razvoj obe zemlje, obezbedilo mirno i stabilno međunarodno okruženje i pronašli efikasni odgovori na globalne izazove poput klimatskih promena ili pandemije korona-virusa.

Ujguri, Hong Kong, Tibet

Odnos dveju velikih sila trenutno je opterećen kao nikada do sada od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1979. godine. Bajden je takođe govorio i o stanju ljudskih prava u Kini i izrazio zabrinutost zbog odnosa prema ujgurskoj manjini, zatiranja demokratskog pokreta u Hong Kongu i postupaka na Tibetu, saopštila je Bela kuća.

Američki predsednik je osim toga jasno stavio do znanja da „američki radnici i industrija moraju da budu zaštićeni od nepoštenih trgovinskih i ekonomski praksi Narodne Republike Kine“.

SAD oseća obvezu prema Tajvanu

Bajden je dalje, kako je saopštila Bela kuća, istakao da se SAD i dalje osećaju obveznim da podržavaju politiku „jedne Kine“, pri čemu one Peking vide kao legitimnog predstavnika. Ali isto tako je naglasio da SAD odlučno odbacuju „jednostrane napore“ oko promene statusa kvo Tajvana ili potkopavanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu. Bajden se na taj način osvrnuo na pretnje komunističkog rukovodstva osvajanjem Tajvana i „ponovnim ujedinjenjem“. Peking smatra Tajvan delom Kine, dok ta ostrvska republika koja broji 23 miliona stanovnika samu sebe smatra nezavisnom.

Prema saopštenju Bele kuće, Bajden je istakao da se SAD i dalje osećaju vezanim za Zakon o Tajvanu iz 1979. godine, kojim su se obavezale da će pomagati u odbrani te ostrvske države. Pozivajući se na taj zakon, SAD i dalje isporučuju oružje Tajvanu.

Ali i Si je o Tajvanu izrekao jasno mišljenje. On je Bajdena upozorio da se „igra s vatrom“. Peking mora da preduzme „odlučne mere“ ako „protajvanske snage za nezavisnost“ pređu „crvenu liniju“, rekao je Si. Tajvanski borci za nezavisnost neprestano pokušavaju da dobiju podršku SAD, citira novinska agencija Sinhua kineskog predsednika, „a taj trend je opasan i isto što i igranje s vatrom. A oni koji se igraju s vatrom – se opeku“, rekao je Si.

Pozitivan bilans u Pekingu

Prvi onlajn-sastanak na vrhu između Bajdena i Sija trajao je tri i po sata. Mediji su smeli da prate samo početak razgovora. Uoči samita, američka vlada je objavila da ne bi trebalo imati prevelika očekivanja i da ne računa s konkretnim rezultatima.

Kineska vlada je sa svoje strane sastanak ocenila pozitivno. On je bio „dalekosežan, dubinski, iskren, konstruktivan, bitan i produktivan“, prokomentirala je Hua Čunjing, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova u prvoj reakciji na Tviteru. „Sastanak pomaže proširenju međusobnog razumevanja“, napisala je.

Bajden je pre tog onlajn-samita, nakon što je preuzeo predsedničku dužnost, samo dva puta telefonirao sa Sijem, zadnji put u septembru. Do sada nije došlo do njihovog neposrednog susreta, jer kineski predsednik zbog pandemije ne putuje u inostranstvo.

Izvor DW
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos