BANJA LUKA DOBIJA CENTRALNO SPOMEN-OBILJEŽJE

Screenshot

“Nakon 30 godina čekanja, kalkulisanja i prenemaganja, izgradićemo centralno spomen obilježje“ izjavio je danas gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na konferenciji za novinare, najavivši da će iduće godine početi izgradnja Centralnog spomen obilježja borcima Vojske Republike Srpske u samom centru grada. Prema njegovim riječima ovo je najvažnija politička i moralna odluka ove gradske administracije.

Prema njegovim riječima, u decembru se raspisuje konkurs za idejno rješenje za Centalno spomen obilježje za šta je grad obezbijedio oko 100.000 KM.

“Očekujemo da u februaru bude završeno idejno rješenje. Našli smo projektantsku kuću koja će besplatno uraditi projekat na bazi idejnog rješenja”, pojasnio je Stanivuković.

“Uvjeren sam da će u samom ovom procesu mnogi učestvovati i bez naknade i dati sve ode sebe jer su svjesni koliko je ovo važno za grad” dodao je gradonačelnik.

Predstavnici boračkih organizacija su predložili da i oni budu uključeni u izradu idejnog rješenja, optimistično vjerujući da će ovaj projekat uskoro biti završen i da će na neki način simbolično predstavljati stradanje boraca u ovom građanskom ratu.

“Mnogo godina smo čekali da izgradimo centralno spomen obilježje borcima za sve borce iz Banjaluke. Postoji 40 mjesnih spomen obilježja, ali nemamo zajednički za sve, kako bi se svi mogli pokloniti našim saborcima koji su izgubili živote.

Ovaj spomenik će opominjati, podsjećati, ali i upozoravati kako se ovo nikada ne bi ponovilo”, pojasnio je Rogić.

U planu Gradske uprave je da se u toku iduće godine obezbijedi oko milion KM za Centralno spomen obilježje, kao i oko milion KM za zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje boraca na području grada.

Izvor Televizija srpske dijaspore Insajder.in
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.