PORUKA LEGENDI – MI SMO BOŽANSKA BIĆA

Nova knjiga poznate srpske književnice i prevodioca Milice Cincar - Popović

Svetlana Djokić

Izuzetnu pažnju srpske javnosti izazvala je nova knjiga poznate srpske književnice i prevodioca Milice Cincar – Popović “Gore, gde pripadamo”, u izdanju nove izdavačke kuće – “MedijaSfera”. Kako je u pitanju autorka, prva i jedina sa Balkana, čiji je tekst uvršten u katalog najveće filozofsko-hermetičke biblioteke na svetu, u Amsterdamu, Milica Cincar – Popović, želela je da svojim novim rukopisom istakne pravi smisao i najznačajniju poruku legendi. One su, kao i bajke, kaže autorka, ogoljene od svoje mudrosti, a ne bi smele biti, jer prenose – opštu istinu.

– Mudrost je spoj duše i duha, a ako apstrahujete dušu, onda mudrosti više  nema, kaže za naš portal poznata književnica.
U verzijama poznatih legendi, kroz književnu prizmu autorke, dobro poznati likovi imaju kompleksniju psihologiju, čime je potencirana i prava poruka.
– Poruka svih legendi je budi hrabar, budi srčan, jer srčanost pobedjuje. To su tri legende: o Svetom Gralu, o bludnom sinu i treća je o Psihi i Erosu. Meni se čini da su, od opšte poznatih legendi, baš te tri dovedene do opšteg besmisla u načinu kako se kod nas interpretiraju. Sve tri su priče o ljubavi, o pobedi ljubavi.  U njima je ljubav definisana kao živototvorna sila, kao nešto što čini čoveka. To je ono po čemu čovek nosi Boga u sebi, kaže Milica Cincar – Popović.
Zainteresovanost još od studentskih dana za hermetičku filozofiju, za učenje Rozenkrojcera, proučavanje različitih religija i evropske ezoterije, slobodno zidarskih pokreta, učinilo je Milicu Cincar – Popović, u visoko intelektualnim krugovima, ne samo Srbije, jednom od najobrazovanijih intelektualki našeg doba. Njen roman “Mala knjiga o početku” preveden je na engleski i objavljen u Njujorku 2009. godine. Osnovala je 2013. godine BG Storytelling Club “Reč i glas”.
Već nekoliko godina u invalidskim kolicima, zbog čega nije prisustvovala ni promociji svoje nove knjige, koja je nedavno održana u Udruženju književnika Srbije, bodrog je duha i ima važnu poruku na medjunarodni Dan žena – invalida:
– Imam energije da radim, imam radoznalosti i interesovanja, tvrdi Milica Cincar – Popović – To što ne mogu da se krećem uopšte mi ne bio problem da, nekim slučajem, živim u Švedskoj. Ovde je to ogroman problem – iz sopstvene zgrade ne mogu da izadjem bez velike tuđe pomoći, na zgradu ne može da se postavi rampa, a uslovljena sam životom u centru, jer mi je sve blizu…
Knjiga “Gore, gde pripadamo” štampana je na prirodnom recikliranom papiru, ilustracije za knjigu uradila je poznata slikarka Snežana Pešić – Rančić, a naslovna strana knjige delo je legendarne fotografkinje Marije Ćalić.
Naslov “Gore, gde pripadamo” je po pesmi Džo Kokera iz filma “Oficir i džentlmen”. Film je naivan, kaže autorka, ali ga je uzela, jer nam legende govore najveću istinu da smo mi – božanska bića.
Knjiga se može poručiti na sajtu www.mediasfera.rs
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos