ISPOŠTUJTE 3 PRAVILA I VAKCINA ĆE SE BOLJE “PRIMITI”

Pre nego što odete po svoju dozu, jednu stvar obavezno uradite, a stručnjaci otkrivaju šta je STROGO ZABRANJENO

Foto: Wikimedia Commons

Vakcinacija zbog epidemije korone traje skoro godinu dana, a kod nekih ljudi i dalje se javljaju dileme, kada je pravo vreme za vakcinaciju, ali i da li je potrebna neka posebna priprema. U suštini, pripreme nema, jedino što je potrebno je da budete zdravi, da ne kašljete, nemate temperaturu, ili neki drugi zdravstveni problem zbog koga biste eventualno odložili vakcinaciju.

Imuni odgovor je važan u svakom momentu, i kada je odbrana od bolesti u pitanju ali donekle i što se tiče odgovora na vakcinu. Kao što su lekari već objašnjavali, oni sa slabijim imunitetom treba obavezno da se vakcinišu ali i na vreme da prime preporučene doze, jer spadaju u rizičnu grupu, a s druge strane, ono što je svakako dobro, kako za njih, tako i za svu ostalu populaciju, da rade na poboljšanju svog imuniteta.

“Obavezno pojedite hranljiv obrok i hidrirajte se pre zakazanog termina da biste potencijalno smanjili neželjene efekte na dan vakcinacije”, navodi “Rite Aid” u svojim smernicama. “CVS Health” takođe savetuje ljudima da “piju najmanje pola litra vode jedan sat pre termina kako bi sprečili neželjene efekte”.

Stručnjaci kažu da je važno da budete hidrirani pre zakazanog termina vakcinacije, jer u suprotnom, velika je verovatnoća da ćete se osećati lošije.

“Ne preporučuje se da uzimate lekove bez recepta, kao što su ibuprofen ili aspirin pre vakcinacije kako biste potencijalno sprečili neželjene efekte cepiva”, navodi CDC. “Nije poznato kako bi ovi lekovi mogli da utiču na to koliko dobro vakcina deluje. Međutim, ako redovno uzimate ove lekove iz drugih razloga, trebalo bi da nastavite. Takođe se ne preporučuje uzimanje antihistaminika pre vakcinacije, a kako biste sprečili alergijske reakcije.”

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.