HOĆE LI RUSIJA NAPASTI UKRAJINU?

Kremlj nazvao histerijom izjave upućene Rusiji u vezi Ukrajine

Foto: Wikimedia Commons

Portparol Kremlja optužio je Zapad za “veštačko” podizanje tenzija izjavama koje sugerišu da bi Moskva mogla da napadne susednu Ukrajinu.

Govoreći na ruskoj državnoj televiziji 21. novembra, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva ne može isključiti „provokaciju“ u regionu.

U intervjuu koji je istog dana objavio Military Times, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov tvrdi da je Rusija okupila više od 92.000 vojnika oko ukrajinskih granica i da Moskva priprema napad do početka februara.

Budanov je rekao da je Rusija povećala broj trupa i opremu u ukrajinskom regionu Krim, koji je Moskva anektirala 2014. godine, i premestila balističke raketne sisteme kratkog dometa i drugo naoružanje u oblast blizu granice dve zemlje.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je 20. novembra da su Vašington i Evropa zabrinuti zbog ruskih vojnih poteza.

„Ta histerija se veštački raspiruje“, rekao je Peskov. „Optužuju nas za neku vrstu neobične vojne aktivnosti na našoj teritoriji oni koji su doveli svoje oružane snage iz cele zemlje. Odnosno Sjedinjenih Američkih Država”.

On je optužio NATO da je koncentrisao „vojnu pesnicu“ u blizini ruskih granica i pozvao alijansu da prestane da pruža moderno oružje Ukrajini.

Brod koji je prevozio dva preopremljena patrolna čamca bivše američke obalske straže ušao je u Crno more za Ukrajinu 20. novembra. Ranije ove godine, Ukrajina je primila pošiljku američke municije i protivtenkovskih projektila Javelin iz Vašingtona.

The New York Times je prošle nedelje pisao da američki i evropski obaveštajni analitičari veruju da ruski predsednik Vladimir Putin možda razmatra vojnu operaciju protiv Ukrajine sa ciljem ili zauzimanja ukrajinske teritorije ili destabilizacije zemlje i dovođenja proruske vlade na vlast u Kijevu.

Kremlj negira optužbe.

Kijev vodi rat protiv separatista koje podržava Rusija u delovima istočne Ukrajine od 2014. godine u kojem je ubijeno oko 14.000 ljudi.

Rusija poriče bilo kakvu umešanost u sukob uprkos ubedljivim dokazima da je pružila vojnu, ekonomsku i političku pomoć separatističkim formacijama.

 

Izvor Radio slobodna Evropa
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos