I NEMAČKA NA PUTU DA UVEDE OBAVEZNU VAKCINACIJU

Foto: Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Nemačka je na putu da postane najnovija evropska nacija koja će vakcine učiniti obaveznim nakon zabrinjavajućeg porasta slučajeva kovida.

Ministri i stručnjaci rekli su da je mogućnost da vakcine postanu obavezne “neizbežna” dok se zemlja bori sa četvrtim talasom korona virusa.

Nemačka je zabeležila u subotu 48.201 novozaraženu osobu – najveći broj novih slučajeva kovida od početka pandemije.

Priče o mogućoj obaveznoj vakcinaciji dolaze u trenutku kada je Austrija donela nove mere uvođenja potpunog lokdauna i najavila da će od 1. februara uvesti obaveznu vakcinaciju.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je Evropa jedina regija na svetu u kojoj je prošle nedelje povećan broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom.

Najnoviji talas već je preplavio bolnice u Nemačkoj, a zdravstveni šefovi upozoravaju da je situacija postala „izuzetno kritična“.

Stopa vakcinacije u Nemačkoj ostala je niska i iznosi 70 odsto, što je čini posebno sklonom ponovnom izbijanju virusa.

Državni sekeretar iz ministarstva ekonomije Tomas Bares rekao je da pogoršanje situacije znači da su obavezne vakcine „neizbežne“.

– Politički više nije opravdano da čitave industrije, trgovci, restorani, klubovi, barovi i čitava bioskopska, kulturna i događajna scena budu u stanju krize 20 meseci, dok drugi sebi daju za pravo da se ne vakcinišu. Do sada su istorijske mere i sume novca uspele da spasu mnoge kompanije. Ali to dugoročno ne funkcioniše – rekao je on za DPA.

Ministar zdravlja zemlje Jens Špan rekao je da ne bi isključio potpuno zatvaranje u austrijskom stilu.

– Sada smo u situaciji u kojoj ne možemo ništa da isključimo. Mi smo u nacionalnoj vanrednoj situaciji – rekao je on.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.