BUNDESBANKA UPOZORAVA

Nemačka ekonomija mogla bi na zimsku pauzu

Foto: Wikimedia Commons

Nestašica sirovina i radne snage i nova ograničenja u borbi protiv pandemije covida 19 iznudili su “pauzu” u oporavku nemačke privrede od korona krize, ali nisu zaustavili inflaciju, objavila je u ponedjeljak središnja banka. Nemačka privreda snažno je porasla u prvoj polovini godine, ali rast je u međuvremenu usporio zbog poremećaja u snadbevanju industrijskih kompanija i teškoća građevinskog sektora s pronalaženjem radnika, izvestio je Bundesbank.

Zato se može očekivati “pauza” u oporavku privrede od korona krize, dodali su.

– Gledano iz današnje perspektive, BDP bi u jesenjem tromesečju mogao stagnirati, procenjuju, aludirajući na zadnja tri ovogodišnja meseca, piše See Biz.

Inflacija će se pak po njima verovatno još neko vreme zadržati znatno iznad nivoa od tri odsto.

U novembru cene bi mogle porasti gotovo šest odsto, a u 2022. njihov bi rast trebao oslabiti budući da će izostati efekt niske uporedne osnove iz 2020. godine kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a kako bi podržala potrošnju u pandemiji, podseća Bundesbank.

Inflacija će ipak još dugo biti veća od tri odsto, a kada se isključe oscilacijama podložne cene energije i hrane, trebala bi biti veća od dva odsto, prognoziraju, podsećajući na skore pregovore o povećanju plata.

Iako su pregovori ovoga leta iznedrili tek skromna povećanja plata, realno je povećanje izrazitije jer su radnici nakon smanjene satnice u pandemiji ponovo povećali broj radnih sati.

– Makroekonomski uslovii takođe nagoveštavaju snažniji rast plata u kolektivnim ugovorima koji će u bliskoj budućnosti biti produlbljeni, napominje Bundesbank.

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.