VIŠE OD 20.000 STRANACA RADI U SRBIJI

Ove godine priliv je drastično veći, a evo i odakle nam sve dolaze

Foto: Wikimedia Commons

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović izjavio je juče da je tokom ove godine izdato više od 20.000 dozvola za rad stranim državljanima.

On je za Tanjug objasnio da NSZ posreduje u zapošljavanju i stranih državljana, ali da je po tom pitanju glavna uloga NSZ izdavanje dozvola za rad.

– Osnovni uslov je da je stranom državljaninu prethodno izdata dozvola za boravak, a nakon toga, ukoliko se poslodavac obrati sa zahtevom, strano lice može da dobije i dozvolu za rad. Mi u ovoj godini imamo nešto intenzivniji proliv stranaca. Do sada smo izdali preko 20.000 dozvola za rad, dok je protekle godine bilo 13.000 izdatih dozvola, rekao je Martinović.

Kako je rekao, nije reč o migrantima, već o stranim državljanima, u najvećem broju iz Kine, Turske, Rusije, Indije, Ukrajine i Severne Makedonije, ali da ih ima iz svih zemalja.

– Najčešće su u pitanju strane kompanije koje su angažovane u Srbiji. Dovode svoje ljude, jer im je potrebna radna snaga koja poznaje njihov jezik i koja se lako može uključiti u njihove procese rada, objasnio je Martinović.

 

Izvor Blic
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.