„REVOLUCIONARNA NOVA KOALICIJA“

Facebook/Annalena Baerbock

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), Zeleni i Slobodna demokratska partija (FDP) postigli su dogovor o formiranju nove vlade koja će okončati 16-godišnju eru kancelarke Angele Merkel.

Socijaldemokrata Olaf Šolc predvodiće prvu tropartijsku vladu u istoriji Nemačke. Šolc, dosadašnji vicekancelar i ministar finansija, rekao je da očekuje da članovi tri partije u narednih deset dana daju saglasnost na sporazum o novoj vladajućoj koaliciji.

U tom slučaju, parlament bi trebalo da izabere Šolcovu vladu u drugoj nedelji decembra. Fokus “semafor koalicije”, nazvane po njihovim stranačkim bojama, biće na klimatskim promenama, digitalizaciji, osiguranju blagostanja i društvene kohezije.

“Prvi semafor je postavljen u Berlinu 1924. godine na Potsdamer Platzu. U to vreme je građen po još uvek prilično nepoznatoj tehnologiji.

Da li će ovo zaista funkcionisati, pitali su se skeptično! Danas ne možemo zamisliti zemlju bez semafora. kao simbol pružanja jasne strukture, za pružanje jasne orijentacije i za omogućavanje ljudima da se kreću brzo i bezbedno.

Moja aspiracija kao kancelara je da osiguram da ova koalicija semafora može da odigra sličnu revolucionarnu ulogu u Nemačkoj” rekao je Olaf Scholz predsednik SPD-a,

Među prvim merama nove vlade biće uvođenje obavezne vakcinacije za sve koji borave na mestima gde se nalaze ranjive osobe, kao što su bolnice i domovi za stare, uz mogućnost proširenja primene tog propisa.

Nemačka prethodnih nedelja beleži skok broja novih infekcija, a tranzicija vlasti je u izvesnoj meri uticala na odgovor vlade na novi talas pandemije.

Kao ključne tačke spoljne politike vlade Šolc je istakao značaj prijateljstva sa Francuskom i partnerstva sa SAD.

Kopredsednik Zelenih Robert Habek rekao je da će mere nove vlade usmeriti Nemačku ka dostizanju ciljeva Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Sporazum predviđa da se od 2030. godine 80% potrošnje struje podmiruje iz obnovljivih izvora energije.

„Ambicijom i istrajnošću učinićemo našu zemlju pionirom u zaštiti klime. Uz doslednu i brzu ekspanziju obnovljivih izvora energije, uz ubrzanje zakona o planiranju, podržaćemo industriju u prelasku na klimatski neutralnu proizvodnju.

Najsavremenija tehnologija : „proizvedeno u Nemačkoj“ će postojati i u budućnosti.“ istakao je Scholz.

Kada je reč o migrantskoj politici, članice koalicije dogovorile su da ubrzaju proceduru dodele azila, postupak spajanja porodica ali i repatrijaciju.

Partije planiraju i da olakšaju strancima sticanje nemačkog državljanstva, što bi ubuduće po pravilu postalo moguće posle pet godina. Nova vlada planira i da dozvoli prodaju kanabisa punoletnim osobama.

Prema koalicionom sporazumu o formiranju vlade, socijaldemokrate će dobiti šest ministarstava, Zeleni pet a liberali četiri.

Socijaldemokrate će preuzeti ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, novo ministarstvo za građevinarstvo, kao i resore zdravstva, rada i socijalnih pitanja, i ekonomsku saradnju.

SPD će imenovati i ministra u kabinetu kancelara.

Na čelu ministarstava za finansije, saobraćaj, obrazovanje i pravdu biće Liberali.

Zeleni će dobiti novoformirano ministarstvo privrede i klime, ministarstvo spoljnih poslova kao i resor zaštite čovekove okoline i potrošača i ministarstva poljoprivrede i porodice.

Zelenima je takođe obećano pravo da predlože narednog nemačkog komesara EU posle izbora 2024. godine.

 

 

 

 

Izvor Televizija srpske dijaspore Reuters
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.